maanantai 3. syyskuuta 2018

Aika on ajanut sukupolveni ohi


Kun itse kuuluu sodan jälkeen syntyneeseen suurten ikäluokkien kategoriaan, niin jo pelkkä ikä antaa jonkinlaisen perspektiivin tarkastella asioita kantilta jos toiseltakin.

Oma sukupolveni teki vallankumousta 1960- ja 1970-luvuilla.  Monta ajamaamme asiaa onkin toteutunut, moni on vielä toteutumatta. Me olimme aikamme vallankumouksellisia poliittisesta vakaumuksesta riippumatta. Konservatiivien hegemonia murtui juuri meidän ansiostamme, mutta paljon jäi vielä nykynuorisonkin harteille.

Me teimme omaa vallankumousta turuilla ja toreilla, nykynuorten vallankumous taas tapahtuu internetin ihmeellisessä maailmassa. Juuri verkon vieraus on hämmentänyt montaa sukupolveni edustajaa: päällisin puolin näyttää siltä, että nuorison kapina olisi jollain tavoin flegmaattisempaa kuin ennen. Näin ei tietenkään todellisuudessa ole. Vallankumous vain tapahtuu ympäristössä, jota oma sukupolveni ei oikein ymmärrä. Nykynuorten vallankumous on ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa globaalia. Tästä täytyy antaa suuri kiitos nykynuorisolle.

Valistuksen ajasta alkaen jokainen sukupolvi on ajanut liberaaleja menettelytapoja. Tästä on seurannut se, että konservatismi on joutunut perääntymään kaikilla rintamilla, määriteltiinpä konservatiivisuus millä tahansa tavoin. Ensin meni kristillisten konservatiivien legitimiteetti ja perässä seurasi kansalliskonservatiivien uskottavuus. Nuo suuntaukset kuuluvatkin nykyään muinaiseen mytologiaan, jolla on varsin vähän tekemistä nykyisten nuorten ajattelussa.

Paljon puhutaan nuorten syrjäytymisestä. Hyvin harvoin kuitenkaan näkee kannanottoja, että syrjäytyneisyys on radikaali vallankumouksellinen kannanotto minun sukupolveni muovaamaa maailmaa vastaan. Kun riittävän moni jättää noudattamatta vallitsevia moraalistandardeja, tai standardeiksi katsottu ohjeita ja määräyksiä, moraalistandardit menettävät kaiken velvoittavuutensa.

Ehkä ns. syrjäytyneille nuorille syrjäytyminen ei ole lainkaan ongelma. Syrjäytyneisyys saattaa olla tietoinen valinta ja kannanotto vallitsevaa menoa vastaan.

Meillä ikääntyvillä ihmisillä ei ole mitään ratkaisua nykynuorten ongelmiin kuten ei vanhempiemme sukupolvella meidän kohtaamiimme ongelmiin. Me teimme oman vallankumouksemme ja nyt on uusien nuorten vuoro.  Aika on ajanut oman sukupolveni ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti