keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Radikaali jättää noudattamatta epäeettisiä käskyjä ja määräyksiä


Väkivallattoman radikaalin tehokkain vaikuttamiskeino on tottelemattomuus. Tällainen radikaali kieltäytyy noudattamasta lakia tai muuta määräystä ennen kuin hän on tutkinut itse lain tai määräyksen vaikutukset erityisesti omaan elämäänsä.

Ennakkoon totteleminen jätettäköön auktoriteettiuskoisille konservatiiveille, joille auktoriteetit muodostavat oman käyttäytymisen oikeutuksen. Tottelematon tietää, että hänen tottelemattomuudellaan saattaa olla juridisia seuraamuksia, mutta juuri seurausten kantaminen tekee tottelemattomuudesta ylevää toisin kuin varaukseton alistuminen auktoriteetin vaatimaan käyttäytymiseen.

Radikaali tottelematon pitää painetta yllä kohti haitalliseksi katsomaansa menettelyä kohtaan. Strategia on selvitetty ennen toimintaa ryhtymistä, taktiikka taas elää sen perusteella mitä tilanteita eteen tulee.

Tottelemattomuuden uhka on alistaville auktoriteeteille suurempi uhka kuin tottelemattomuus itse. Uhka aktualisoituu erityisesti silloin kun hegemoninen ja dominantti auktoriteetti käyttää väkivalta-apparaattia tottelemattomien rankaisemiseen, ruotuun palauttamiseen ja oikeutetun mielenilmaisun vaientamiseen. Väkivalta-apparaatilla ei koskaan ole legitimiteettiä toimia väkivaltaisesti. Perusteluja tottelemattomiin kohdistetulle väkivallalle kyllä löytyy, mutta uskottavuus uppoaa jo lähtökohtaisesti.

Väkivallaton radikalismi toimii parhaiten silloin kun radikaalit itse eivät itse ole osa vastustettavaa suuntausta. Sisältäpäin vaikuttaminen jätettäköön institutionaaliseen vaikuttamiseen. Tosin silloin kun instituutiot alkavat toimia epädemokraattisesti, radikaalit ryhtyvät ulkoparlamentaariseen vastarintaa tottelemattomuudellaan.

Väkivallattoman radikaalin tehokkain ase on vastustajan paranoia. Radikaalin taktiikka on vaihteleva ja dynaaminen. Vastustaja ei voi koskaan tietää, mikä on päivän taktiikka. Tällä tavoin vastustaja voidaan pakottaa mukavuusalueensa ulkopuolelle ja pian vastustaja tekee naurettavan virheen painon ollessa sanalla naurettavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti