torstai 26. lokakuuta 2017

Wahlroosin perustuslaillinen rosvokapitalismi



Aamulehden näköispainoksesta löytyi merkittävä pääkirjoitus koskien rosvokapitalisti Björn Wahlroosin näkemyksiä perustuslaista.

Wahlroosin näkemykset eivät ole lainkaan yllättäviä, sillä muutama vuosi sitten Wahlroos nimesi Ayn Randin merkittäväksi ”yhteiskuntafilosofiksi”. Oikeasti Rand oli rosvokapitalismia ajava venäläissyntyinen kirjailija.

Wahlroos ruoskii Aamulehden pääkirjoituksen mukaan perustuslakivaliokuntaa. Wahlroos sanoo, että perustuslakivaliokunnan vetovoima on vähäinen, koska sen valiokunnan jäsenyys ei tuo pisteitä äänestäjien keskuudessa.

Mikäli tilanne todella on tuo, niin se on hyvin valitettavaa. Perustuslainhan tulisi olla se laki, johon kaikki muut lait suhteutetaan. Lakien perustuslaillisuus on syytä tutkia jo ennen kuin lakiehdotus etenee eduskunnan äänestykseen. Juuri näin toimitaan tällä hetkellä.

Wahlroos saattaa olla oikeassa siinä, että kansanedustajien osaaminen ei välttämättä riitä kunkin lakiehdotuksen perustuslaillisuuden arvioimiseen. Edelleen Wahlroos saattaa olla oikeassa siinäkin, että tilanne johtaa perustuslakivaliokunnan riippuvuuteen asiantuntijoista. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että perustuslakivaliokunnasta tulee luopua kuten Wahlroos ehdottaa. Perustuslakivaliokunnan jäsenten osaamista tulee sen sijaan parantaa.

Aamulehden mukaan ”Wahlroos kritisoi innokkaasti myös perustuslain perusoikeuksia ja vaatii niille sanatarkkaa tulkintaa ja sitovuuden selkiyttämistä.” Wahlroos kiemurtelee sanomalla: ”Perusoikeudet ovat liian epämääräisesti kirjoitettuja ja toisaalta ongelmallisia, koska ne ovat maksullisia oikeuksia.”

Kyseistä pääkirjoituksesta ei oikein selviä, mitä nämä maksulliset oikeudet ovat ja miten ne ovat maksullisia.

Edelliseen liittyen Aamulehden pääkirjoitustoimittaja sanoo kirjoituksensa lopuksi: ”Hämmästely on tervetullutta ja oikeutettua, mutta samalla esiin nousee huolestuttava ajatus. Jos rahaa vievien oikeuksien arvostus tai kunnioitus laskee tai niitä aletaan pitää liian hankalina”, mille ja millaiselle politiikalle avattaisiin ovet?”

Wahlroosille taitaa olla mahdoton ajatus, että oikeuksille ei tule antaa hintalappua; ei vaikka Ayn Rand olisikin toista mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti