tiistai 3. lokakuuta 2017

Konservatiivien kollektiivinen muutosvastarinta



Konservatiivisessa ajattelussa yksin jääminen on eksistentiaalinen uhka, joka realisoituu käsityksessä henkilökohtaisessa vastuussa. Jokainen on yksin vastuussa omista tekemisistään. Täten vastuu on ulkoistettava esimerkiksi Jeesukselle tai republikaaniselle puolueelle. Vastuu on niin painava taakka, ettei konservatiivi pystyy kantamaan sitä ilman ulkoista tukea. Tällainen ihminen ei ole vapaa vaan yhden sortin orja.

Konservatiivisessa ajattelussa muutos on uhka, kun muuttumattomuus ja sellaisen vaatiminen aivan äärimäisessä muodossaankin taas on uhan perusteeton torjuntamekanismi. Muuttumattomuuden vaatimus vetoaa konservatiivisiin henkilöihin: Raamatun voidaan väittää sisältää ”ikuisia muuttumattomia” totuuksia, joilla perustellaan muutosvastarintaa. Konservatiivit ovat vastuunpakenemisessaan uhka kaikille muille, sillä muutosvastarinnassaan he vaativat muita sopeutumaan perusteettomiin pelkoihinsa ja niistä johdettuihin selvästi haitallisiin yhteiskuntapoliittisiin menettelytapoihin.

Konservatiivit tavoittelevat myös muuttumatonta identiteettiä ja tässäkin tulevat auktoriteetit avuksi. Jopa oman identiteetin muuttuminen ajan myötä sopeuduttaessa kulloinkin vallitseviin olosuhteisiin on uhka. Ympäristön muuttuminen vaatii kunkin identiteetin muuttumista. Tämähän ei konservatiiveille käy vaan pakenevat taantumukselliseen identiteettipolitiikkaansa.

Omat pelot moninkertaistetaan kollektiivisesti konservatiivisten yhdistysten, puolueiden, seurakuntien ja muiden sellaisten organisaatioiden toimesta. Kollektivisoidut pelot tulevat niin kattaviksi, että ne lamauttavat yksilön, hänen omakohtaisen ja omaehtoisen ajattelunsa käytöksestä puhumattakaan. Jos konservatiivit tavoittelevat jotain muutosta, niin se tarkoittaa pelon ilmapiirin kasvattamista joko jonkin todellisen tai yleensä kuvitteellisen pelon varjolla.

Konservatiivinen moralisti näkee kaiken edellä sanotun kulttuurisotana, josta on ollut jo aiemmin puhetta. Konservatiivi on hyvä vain jonkin edistyksellisen tekijän vastustamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti