maanantai 16. lokakuuta 2017

Vittuilua, vihapuhetta ja valitusta



Ilmeisesti viikonloppuna oli suomalaisittain tylsä uutispäivä, sillä keskustelupalstoilla mölistiin lähinnä vihanpuheesta ja siihen liittyvistä jutuista kuten vittuilusta.

Palstoja vyöryttivät tietenkin persut. Heille on aivan käsittämätöntä, että he eivät voi sanoa mistä asiasta tahansa, mitä tahansa. Tai voivathan he ja tavallisesti sanovatkin. Sanomisilla saattaa olla kuitenkin seurauksia; ei välttämättä juridisia, mutta seuraushan se on vittuilukin. Typeryyksiin voi vastata esimerkiksi vittuilulla. Vittuilu taitaakin lopulta olla se tyypillisin tapa vastata idioottimaisuuksiin.

Aika monen persun jutustelu viikonlopun keskusteluista täytti ehkä vihapuheen merkit ja sitten nämä sama vihapuhujat nillittävät siitä, että heitä kohtaan harjoitetaan vihapuhetta, mutta vittuilu ei ole vihapuhetta. Se on vain ja ainoastaan vittuilua.

Muutaman viime vuoden aikana on vihapuhetta koskevaa debattia käyty aina eduskuntaan myöten. Toistaiseksi mitään vihapuhetta koskevaa isompaa lainsäädäntöä ei ole tehty. Jo olemassa olevien lainsäädännön puitteissa on muutama persu ja pari muutamakin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Muutama uusikin juttu taitaa olla vireillä.

Nämä persutaustaiset ”sananvapuden sankarit” ovat samaan aikaan sekä säälittäviä että koomisia olioita, outoja otuksia. Persuilla tätä epävirallista sananvapauden sankarin hommaa on hoitanut päivystävä dosentti ja ikuisen Aasinlakki-palkinnon saaja Arto Luukkanen. Hän olikin eilen hyvässä vauhdissa Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Tämä persujen puhuva aasi kirjoitti tietenkin sananvapaudesta, mutta kun hän alkoi saada blogiinsa ikäviä ja kriittisiä kommentteja, niin hän alkoi sensuroida ja bannata kommentoijia. Toki Puhiksen sääntöjen mukaan näin voikin toimia, siihen ei ole kenelläkään kommentaattorilla nokan koputtamista.

Luukkasen blogi poiki muutaman vastakirjoituksen, mutta sitten Luukkanen todellakin osoitti olevansa Aasinlakki-palkinnon arvoinen. Hän ilmestyi valittamaan aikaisemmin päivällä bannaamansa kommentoijan blogiin. Tämä kommentoija sentään antoi Luukkasen idiotismin jäädä oman bloginsa kommentteihin.

Tätä tämä suomalainen sananvapauskeskustelu on: vittuilua, vihapuhetta ja valitusta. Hyviä argumentteja kuuluu harvoin. Silloin kun kuulee, niin ne hukkuvat yleiseen mölinään.

Onhan tätä debattia hauska seurata, mutta en usko asiassa edettävän aivan lähitulevaisuudessa vittuilua ja valitusta pitemmälle. Kai sekin on sitten joidenkin mielestä vihapuhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti