tiistai 17. lokakuuta 2017

Kirjasuositus: The Plot To Hack America




Tässä blogissa olen harvemmin kommentoinut lukemiani kirjoja, koska kirja-arvostelut ovat ihan oma journalismin lajinsa, enkä minä olen journalisti. Nyt kuitenkin teen poikkeuksen ja kommentoin yhtä lukemaani kirjaa.

Malcolm Nance kirjoitti Yhdysvaltain vaalien ennakkotunnelmissa kirjan The Plot To Hack America. Kirjan julkaisupäivä oli 23.9.2016 eli noin kuusi viikkoa ennen vaaleja; vaaleja jotka päättyivät republikaaninen voittoon, ja joiden perusteella Valkoisessa talossa majailee nykyisin Donald Trump.

Nance kirjoitti kirjan viidessä kuukaudessa ja tuona aikana tapahtuivat venäläisten masinoimat tietomurrot, venäläisten propagandakampanjat Trumpin puolestaja monet muut seikat, joista on alettu puhua vasta aivan viime aikoina julkisesti. Näitä tapahtumia Nance dokumentoi reaaliajassa.

Malcolm Nance on taustaltaan tiedustelu-upseeri, joka nyt 35 vuoden palveluksen jälkeen on eläkepäivinään kommentoinut tiedusteluun liittyviä kysymyksiä tiedotusvälineissä. Mainittakoon, että Nance on työskennellyt sekä sotilas- että siviilitiedustelussa. Hänen erikoisalaansa on Lähi-idän tiedustelu. Nance kuitenkin toteaa, että jokainen hänen ikäpolvensa tiedustelu-upseeri oli koulutettu ensisijaisesti vastaaman Neuvostoliittoa koskeviin haasteisiin. Nancen mukaan tiedustelu on tiedustelua koskipa se siten mitä maailmankolkkaa tahansa.

Malcolm Nance on jo pitkään ollut säännöllinen vieras TV:n uutiskanavilla Amerikassa. Nance on vieraillut myös monissa podcasteissa. Harvoin tapaa niin esiintymistaitoista entistä upseeria kuin Nance. Hän osaa myös selittää kulloinkin käsiteltävän asian ymmärrettävällä ja informatiivisella tavalla.

Malcolm Nance vierailee säännöllisesti CNN:lllä ja MSNBL:llä. Podcasteista kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota Stephanie Miller Show:n antiin.

Nance kertoo miten tiedustelumateriaalista tulee tiedustelutietoa. Kustakin asiasta kerätään dataa niin paljon kuin mahdollista. Tämän jälkeen pyritään vastaamaan kysymyksiin: mitä, missä, milloin ja miten. Näilläkin perusteilla voidaan laatia tiedusteluraportti. Tiedustelutiedoksi informaatio tulee vasta sitten, kun pystytään vastaamaan kysymykseen: miksi. Täten varsinaisen tiedustelutiedon sisältää kutakin episodia koskevat selvitykset motiiveista.

The Plot To Hack Americassa esitetyt väitetyt ovat nyt vuoden 2017 kuluessa verifioitu lähes jokainen. Toki detaljeissa on pientä heittoa, mutta niin kuuluukin olla, sillä Nancen kirjoitti kirjansa oman väitteensä mukaan julkiseen dataan perustuen. Tämä onkin ehkä se epäuskottavin väite kirjassa. Nancellä taisi olla aivan omat yhteyshenkilönsä tiedusteluyhteisössä. Tämä ei kuitenkaan vähennä Nancen kirjan ansioita.

Niille joita Nancen kirjan lukeminen ei kiinnosta, mutta jotka silti haluavat tutustua Nancen väitteisiin, niin Youtubessa on jonkin verran videoita Nancen julkisista esiintymisistä. Vähän heikommallakin kielitaidolla videot ovat aivan ymmärrettäviä.

Kirjan luettuani Nancen ammattitaidon arvostus vain lisääntyi.
Ho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti