perjantai 27. lokakuuta 2017

Amerikan uskonnollinen oikesto tuli ulos kaapista



Raw Story siteerasi Religion Dispatchia jutussa, jonka otsikkona oli: Religious right has come out of the closet – and it is everything its worst critics has claimed. Juttua laajensi Alternet omalla jutullaan otsikon ollessa: How America Charismatic Christianity Helped the Fantasyland Presidency of Donald Trump.

Aihetta on käsitelty tässä blogissa vuosien kuluessa monta kertaa ja monesta eri näkökulmasta. Historiaa voidaan kirjoittaa reaaliajassa dokumentoimalla tapahtumia. Amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston dokumentoitu historia ulottuu ainakin 40 vuoden taakse, jolloin perustettiin Moral Majority.

Uskonnollista oikeistoa syytettiin vuosien ja vuosikymmenten ajan siitä, että he olisivat kaapissa olevia teokraatteja. Uskonnollinen oikeisto tietenkin kielsi tällaisen tulkinnan omista motiiveistaan. Kaapissa ollessaan he kuitenkin toimivat systemaattisesti teokratian puolesta.

Donald Trumpin valinnan myötä uskonnollinen oikeisto tuli kaapista juhlimaan riemuvoittoaan. Sinänsä nuo juhlat ovat aika huvittavia. Kristinuskon ja muidenkin uskontojen merkitys on vähenemässä myös Yhdysvalloissa. Yhä harvempi ihminen identifioi itsensä mihinkään uskontoon kuuluvaksi. Samaan aikaan uskonnollisen oikeiston teokraattinen fundamentalismi on vahvempi kuin koskaan valtion hallinnon tasolla. Tässäkin asiassa USA on kenties polarisoituneempi kuin kertaakaan historiansa aikana.

Amerikkalainen versio fundamentalismista on hyvinkin erilainen kuin eurooppalainen vastineensa. Euroopassa fundamentalismi on kaiketi enimmäkseen ns. raamatullista fundamentalismia, kun Yhdysvalloissa fundamentalismi nykyään tarkoittaa kristinuskon politisoitua versiota kyseistä uskosta.

Tämän amerikkalaisen poliittisen ja uskontopoliittisen suuntauksen tyypillisin edustaja on varapresidentti Mike Pence. Donald Trump on vain hyödyllinen uskonnollisen oikeiston työrukkanen, joka oman etunsa nimissä ajaa siinä sivussa uskonnollisen oikeiston agendaa. Kaikilla tässä kappaleessa mainituilla instansseilla ihanteellisin hallitusmuoto on jonkinlainen totalitaristinen hallinto. Tätä asiaa on vatvottu tässä blogissa vähän väliä jo ennen kuin uskonnollinen oikeisto tuli ulos kaapista.

Trumpissa kulminoituu uskonnollisen oikeiston vihainen etnonationalismi, vaikka suuntauksesta löytyy myös yksittäisiä henkilöitä, jotka edustavat näkemystä, jonka mukaan USA:n on oltava eturintamassa rakentamassa globaalia kristillistä maailmanhallitusta.

Uskonnollinen oikeisto on vuosia ylpeillyt moraalisella ylivoimallaan ja sitten heidän edustajansa näkyvimmällä mahdollisella paikalla on kaikkea muuta kuin korkean moraalin omaava henkilöä. Tästä huolimatta uskonnollinen oikeisto tuskin tulee hylkäämään Trumpia, koska presidentti ajaa mallikkaasti heidän asiaansa; asiaa joka vie maan 1800-luvun moralismiin ja tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä moraalin kanssa. Moralismi ja moraali ovat aivan eri asioita.

Alternetin jutussa taas viitataan kirjaan Fantasyland: How America Went Haywire. Kirjassa käsitellään mm. sitä kuinka uskonnollinen oikeisto pääsi asemaan, jossa siitä on tullut uhka koko maailmalle. Kiitokset kuuluvat tietenkin Republikaaneille; puolueella josta on aivan perustellusti tullut maailman vaarallisin terroristijärjestö.

Alternet esittää em. kirjaan perustuen teesin, jonka mukaan uskonnollinen oikeisto pääsi valtaan amerikkalaisten hyväuskoisuuden takia. Aina kun joku uskonnollisen oikeiston edustaja sanoi jotain, kaikkein hyväuskoisimmat amerikkalaiset hyväksyivät väitteen tutkimatta lainkaan väitteen todenperäisyyttä. Yhdysvalloissa uskonnollisilla vaikuttajatahoilla on käsittämättömän suuri vaikutusvalta. Tilanne on muuttumassa, mutta tuskallisen hitaasti.

RawStoryn jutun voi lukea tuolta:

Alternetin juttu löytyy tuolta:

1 kommentti:

  1. Pötyä... sulla on foliohattu vähän liian tiukalla. Mikähän on saanut sinut traumasoitumaan tällä tavalla?

    Ja RawStory on vasemmistoliberaalinen julkaisu... mutta sellaisethan ovat sinulle vain sitä oikeaa mediaa?

    - George L

    VastaaPoista