sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Amerikkalaisen militarismin viimeisimmät meriitit



Viikon idiotismi löytyy Yhdysvalloista, kuinkas muuten, kun maassa valtaa pitävien ominaispiirre on idiotismi, josta valtaa pitävät ovat vielä ylpeitäkin.

Maanantaina Donald Trump aukoi päätään Nigerissä kuolleiden merijalkaväen sotilaiden takia. Trumpin vittuilun ja äksyilyn kohteeksi joutui erityisesti yhden arfo-amerikkalaisen kuolleen sotilaan leski ja äiti.

Trump soitti tuolle leskelle juuri kun hän oli menossa noutamaan miehensä arkkua lentokentältä. Kuten arvata saattaa, puhelu meni ihan vituiksi. Valkoisessa talossa majaileva idiootti ei osannut hoitaa tuotakaan tilannetta kunnialla.

Tilannetta pahensi, että lentokentälle oli samassa autossa matkalla myös Floridan kongressiedustaja, joka sattui olemaan surevien omaisten perheystävä. Tämä kongressiedustaja tuli julkisuuteen asian kanssa: Hän kertoi tiedotusvälineille Trumpin epäempaattisesta tavasta hoitaa asia.

Polemiikki on nyt jatkunut koko tämän viikon. Samassa yhteydessä on paljastunut kaikenlaista sontaa siitä, miten epäempaattinen Trumpin johtama hallinto on ollut näiden kuolleiden sotilaiden omaisia kohtaan. Hallinto on valehdellut asioiden oikeasta tilasta aina Valkoisen talon henkilöstöpäällikköä ja lehdistövastaavaa myöten. Eikö Trumpin hallinnosta löydy edes yhtä rehellistä virkailijaa?

Samanaikaisesti Trumpin hallinto on pullistellut armeijan iskukyvyllä uhkaamalla sotilaallisesti milloin ketäkin ja milloin mitäkin maata. Tämä tietenkin on ollut militaristien märkäuni. Yhdysvalloissa perinteisesti armeija on ollut siviilien kontrollin alla, mutta nyt kenraalit ovat saaneet entistä suuremman jalansijan maan hallinnossa. Yksi kenraali (Micheal Flynn) on jo saanut potkut virastaan sotkeuduttuaan Venäjä-skandaaliin, mutta ylimmässä johdossa on vielä kolme kenraalia, jotka ovat viime aikoina olleet entistä näkyvämmässä roolissa.

Yhdysvalloissa on tapahtunut pienimuotoinen sotilasvallankaappaus. Militarismi voi maassa paremmin kuin koskaan.

Trumpin hölmöilyä Nigerissä kuolleiden sotilaiden omaisten kanssa tuli paikkaamaan tuo em. Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö, eläkkeellä oleva neljän tähden kenraali John Kelly. Kun ihminen ei osaa, niin silloin pitäisi olla hiljaa. Kenraali Kelly meni politisoimaan oman poikansa kuoleman Afganistanin taisteluissa vuonna 2010 vain jotta Trumpin sanomiset eivät vaikuttaisi täysin tärähtäneiltä.

Nyt tilanne on se, että aika siloisen maineen omannut kenraali Kelly on ryvettynyt todella pahasti puolustaessaan Trumpin empatian puutetta suhteuttamalla asiat oman perheensä menetyksiin. Nyt sai neljän kenraali pahasti nenilleen. Jokainen joka on käynyt puolustamaan Donald Trumpia, joko virkansa puolesta tai vapaaehtoisesti, on ryvettynyt, eikä maineen palautus taida onnistua enää koskaan. Mitään nämä ihmiset, kenraalit mukaan lukien, eivät ole oppineet.

Nyt loppuviikosta mm. Intercept on tuonut julki asioita, joiden perustella kenraali Kellyn sanomiset jupakan yhteydessä eivät olleet onnettomia sanavalintoja vaan kuvastivat varsin tarkasti Kellyn pitkäaikaisia näkemyksiä.

Ensiksi, vuonna 2010 kenraali Kellyn mukaan kukaan armeijan ulkopuolinen ei voi legitiimisti  kritisoida armeijaa.

Kellyn teesin mukaan Yhdysvallat taistelee selviytyäkseen. Edelleen kenraaleista nykyinen puolustusministeri James Mattis lisättynä siviilipuolelta nykyinen ulkoministeri Rex Tillerson ovat sanoneet, että Yhdysvaltain armeijan tärkein tehtävä on ajaa amerikkalaisten yritysten etua.

Toiseksi, kukaan armeijassa työskentelevä ei koskaan kritisoi työnantajaansa.

Tämäkin Kellyn väite on perätön. Jotkut sotilaat ovat jopa todistaneet oikeudessa Yhdysvaltain armeijan tekemistä sotarikoksista.

Kolmanneksi, Yhdysvaltain käymät sodat ja aseelliset taistelut ovat aina olleet hyviä.

Tällainen retoriikka on niin tyypillistä, ei pelkästään amerikkalaisille vaan jokaiselle, militaristiselle maalle. Aina taistellaan vapauden puolesta, mikä itsessään on jo helkkarin perusteeton typerä väite.

Neljänneksi, seinähullut sekopäät uhkaavat USA:ta koko ajan.

Tällaisella vastakkainasettelulla, me vastaan muut, pyritään oikeuttamaan kaikenlainen epäeettinen militarismi. On aika hassu ajatus, että muutama tuhat radikalisoitunutta terroristia uhkaa yli 300 miljoonaa amerikkalaista koko ajan. Jo pelkkä maantiede tekee tästäkin Kellyn ajatuksesta typerän ja ennen muuta täysin perusteettoman.

Viidenneksi, lörpöttelevä luokka haittaa armeijan menestystä. 

Tässäkään Kellyn väitteessä ei ole mitään tolkkua. Se, että USA:n armeijan tekemisistä raportoidaan tiedostusvälineissä, on pelkästään positiivinen seikka: Yhdenkään instanssin toiminta ei saa olla kritiikin ulkopuolella tai muuten kritiikittömyys mahdollistaa irvokkaimmatkin epäeettiset menettelytavat.

Vietnamin sotaan kohdistunut kansalaisten harjoittama kritiikki nopeutti täysin tarpeettoman sodan loppumista. Nuo ihmiset kaiketi olivat sitä Kellyn tarkoittamaa lörpöttelevää luokkaa.

Amerikkalaisesta militarismista voisi kirjoittaa pitempäänkin, mutta tämä tällä kertaa. Edellisen perusteella ei ole lainkaan yllättävää, että Donald Trump ja kenraali John Kelly ovat löytäneet toisensa.

The Interceptin jutun voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti