keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Valomerkin luterilaiset ateistit? Heitä ei ole



Valomerkki on ollut suomalaisen uskonnollisten julkaisujen joukossa poikkeus pyrkimyksessään totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen, mutta tähänkin pyrkimykseen saatiin poikkeus, kun Pauli Juusela oli otsikoinut pääkirjoituksen (8.11.2016) seuraavasti: Ateistikin on luterilainen ateisti.

Niin kuin se ei olisi jo selvä, niin toistetaan nyt vielä kerran: Ateisti ei usko jumalten olemassaoloon. Mitään muuta asiaan ei liity. Täten ateisti suhtautuu samalla tavoin kaikkiin uskonsuuntauksiin. Tätä faktaa Juusela ei tietenkään huomioi, sillä sen huomioiminen nollaisi pääkirjoituksensa tarkoituksen.

Kirjoituksen aluksi Juusela onnistuu sanomaan yhden faktan: Luterilaisuuden vaikutus näkyy kaikkialla yhteiskunnassa. Loput kirjoituksesta onkin sitten silkkaa apologiaa.

Juusela tekee virheellisen tarkoitushakuisen päätelmän siitä, että juuri luterilaisuus olisi edellytys varteenotettavalle yhteisöllisyydelle, hyväntekeväisyydelle ja suvaitsevaisuudelle. Vastaesimerkkejä löytyy niin paljon, ettei Juuselalta olisi odottanut tuollaista kömmähdystä.

Luterilaisuus on vaikuttanut kansanopetuksen alkamiseen Suomessa, kirjakielen syntymiseen. Tämän Juuselakin toteaa, mutta esittää tuon kausaalisena ilmiönä, mitä se ei ole. Juusela väittää luterilaisuudesta asioita, joita ei voida todentaa, eikä edes liittää luterilaisuuteen tai mihinkään muuhunkaan uskonnolliseen suuntaukseen.

Juuselan kirjoittaman pääkirjoituksen otsikko ei vastaa kirjoituksen sisältöä. Taitaa olla Juusela laatinut houkuttelevan otsikon klikkausten toivossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti