keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Puolimatka, Turunen ja Rahkonen ovat kai lukeneet Manhattanin julistuksen



Amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston yksi viimeisempiä tempauksia on Manhattanin julistus (Manhattan Declaration) vuodelta 2009. Tästä dokumentista voidaan johtaa myös suomalaisen uskonnollisen oikeiston esittämiä teesejä sellaisena kuin ne esiintyvät mm. Ahvion ja Puolimatkan kirjoituksissa sekä heidän julkisissa esiintymisissään. Lisätään joukkoon vielä Pasi "Raamatun kansanmurhat ovat hyviä" Turunen ja tietenkin Rahkonen.

Sinällään Manhattanin julistus ei tarjoa mitään uutta. Se oli vain yritys integroida hajanaisten uskonnollisen oikeiston eri ryhmien toimintaa yhteisen julistuksen taakse.

Tekstin laati muutama uskonnollinen johto ja sitä tuki toista sataa uskonnollista enemmän tai vähemmän tunnettua vaikuttajaa. Julistuksen pohjalta laaditun adressin lienee allekirjoittanut satojatuhansia ihmisiä. Ainakin viime vuonna julistus oli vielä avoimena allekirjoituksille.

Politiikkaan ja poliittiseen rikollisuuteen Manhattanin julistus liittyy siten, että yksi tekstin laatijoista oli Charles Colson. Nimi ei ehkä sano monelle juuri mitään. Colson uran merkittävimmät tapahtumat osuvat Nixonin hallituskaudelle Yhdysvalloissa. Colson oli tuolloin Nixonin avustaja Valkoisessa talossa: Siinä ei tietenkään ole mitään rikollista, mutta siinä on, että Colson oli yksi Watergate-skandaalin pääarkkitehdeistä ja tämä johti Nixonin eroon virastaan vuonna 1974. Colson oli oikea poliittisen sabotaasin mestari, joka tosin toimi Nixon tieten ja toisinaan suorasta käskystä. Colson on oikein uskonnollisen oikeiston korruptoituneen jäsenen perikuva ja hän sai vankeustuomion konnuuksistaan Watergaten ja sen liepeillä tapahtuneiden rikollisten sattumusten takia. Sittemmin Colson toimi kristinuskon kiivaana puolestapuhuja koettuaan hengellisen herätyksen. Miksi noissa piireissä on niin paljon konnia? Colson kuoli vuonna 2012.

Ensimmäisten allekirjoittajien joukossa on joukko kristofasismin yhteydessä tutuksi tulleita nimiä kuten James Dobson (Focus on the Family) ja Tony Perkins (Family Research Council). Nämä kaverukset ovat tulleet tunnetuksi ”tappakaa homot” – retoriikastaan. Siinä sitten tulikin mainituta yksi Manhattanin julistuksen päämääristä. Nuo Dobsonin ja Perkinsin johtamat ”perhejärjestöt” on luokiteltu vihajärjestöiksi. Tästä taisi olla jo aiemmin puhetta.

Tekstin laatijat esittävät perusteettomasti kristinuskon olevan uhanalainen USA:ssa. Tämä on niin nähtyä: kun uskonnollinen oikeisto on menettänyt yksinoikeutensa syrjiä ja sortaa milloin mitäkin vähemmistöä, he uhriutuvat. Tämä joukko on todella huonoa sietämään itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Sama pätee suomalaiseenkin uskonnolliseen oikeistoon. Puolimatka on varsinainen itkupilli, munaton mies. Ahvio on vain …no Ahvio. Rahkonen on amerikkalaisten esikuviensa mukaan turhanaikainen pullistelija, jonka sanomissa ei ole mitään substanssia; siis pojaksi jääneen isonkokoisen miehen kitinää.

Manhattanin julistuksessa propagoidaan kansalaistottelemattomuutta kuviteltua tyranniaa harjoittavaa valtionhallintoa kohtaan. Tälle kuitenkaan ei ole mitään perusteita. Samanaikaisesti kristofasistinen klikki haaveilee uskonnollisen oikeiston harvainvallasta. Tätä yritetään ajaa myös Suomeen.

Tosin valtionhallinnon kiihtyneellä kritiikillä on yhteys rasismiin siten, että Manhattanin julistuksen laatimisen aikoihin Yhdysvalloissa oli ensimmäinen afro-amerikkalainen presidentti. Tämähän ei tietenkään sovi kristofasistiselle uskonnolliselle oikeistolle.

Manhattanin julistuksen pohjalta tietenkin vastustetaan vähän kaikenlaisia juttuja, joista on jo aiemmin ollut puhetta. Abortti on vain yksi näistä, mutta silläkin juurensa siten, että uskonnollinen oikeisto ei ole kovasta yrityksestään huolimatta päässyt asemaan, jossa jokin muu taho kuin nainen itse määrittelisi mitä nainen kropallaan tekee. Patriarkaatin aika on lopullisesti ohi, toivottovasti.

Kun lukee Manhattanin julistuksen tekstin, niin ei voi olla ajattelematta, että sen ovat laatineet katkeroituneet ja turhautuneet ikääntyvät miehet, kuten ovatkin. Manhattanin julistus ei ole saavuttanut erityisen suurta suosiota nuoremman polven uskovien keskuudessa, ei ainakaan valtavirran uskovien. Isosta maasta löytyy änkyröitä kyllä joka lähtöön.

Manhattanin julistuksen tekstin voi lukea tuolta:

Lisätietoja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti