perjantai 11. marraskuuta 2016

Jotain hyvää Suomen ev.lut kirkon liberaalisiivestä



Harvemmin tulee sanottua mitään hyvää uskonnollisista yhteisöistä, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen: Suomen ev.lut. kirkon nykymuotoisella liberaalisiivellä on ollut ennaltaehkäisevä vaikutus sen suhteen, että trumpismin kaltaiset ääriliikkeet ovat aika pieniä tekijöitä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Liberaalilla ev.lut. kirkon suuntauksella on ollut oikeistolaista ääriajattelua ennaltaehkäisevä ja tasaava vaikutus. Arkkipiispa Mäkisen julkiset kannanotot ihmisläheisen ja humaanin politiikan suhteen ovat olleet lupaavia siinä suhteessa, että konservatiivisella kirkon oikeistosiivellä on myös selvä vastavoimansa.

Taannoiset tapahtumat maailmalla ovat provosoineet konservatiivit esittämään entistä jyrkempiä kannanottoja kaikkea sitä vastaan, mitä ”vapaus, veljeys ja tasa-arvo” edustavat.  Tästä syystä kaikkia humaanisuus on joutumassa sivuraiteelle.

Arkkipiispa Mäkinen ja muutama muu kirkon liberaali edustaja ovat saaneet paljon kuraa niskaansa, mutta juuri nyt on erityisen tärkeää, että liberaalia humanismia pidetään entistä enemmän esillä, vaikka sellainen kohtaisi minkälaista kritiikkiä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti