perjantai 25. marraskuuta 2016

Populismi ja uskonnollinen hurmos



Epätieteellisen epäedustavan otoksen mukaan arvioin joidenkin mv-lehden toimituspolitiikkaa kannattavien olevan kristittyjä fundamentalisteja.

He eivät välttämättä allekirjoita kaikkia mv-lehden näkemyksiä, mutta maahanmuuttovastaisuus on se yhdistävä tekijä. Islamofobinen suhtautuminen maahanmuuttajiin oikeuttaa minkä tahansa mv-lehden ja fundamentalistien asenteellisen toiminnan.

Noiden piirien kannalta vain on katastrofaalista, että kaikki uskonnot ovat jo perusteiltaan humpuukia, joten hyvässä seurassa ovat ne jotka pitävät mv-lehden uutisointia reaalimaailman kuvauksina. Tuolle sekalaiselle seurakunnalle on jo lähtökohtaisesti tyypillistä selvästi epätosien asioiden pitäminen tosina: samanlaista humpuukia ovat niin Raamattu kuin mv-lehti.

Mediakentän pellehermanni, Ilja Janitskin, toimii kuin b-luokan evankelista tavoitteenaan mahdollisimman suuren joukon kusettaminen: ensin menevät rahat ja lopulta järki. Taitaa olla sekä mv-lehden tukijoille että fundamentalisteille kova paikka myöntää, että he tulivat kusetetuksi oikein kunnolla.

Populismi ja uskonnollinen hurmos ovat paralleeleja ilmiöitä. Siinä faktoilla ei ole paljon painoa. Metodit ovat samat kuten tavoitteetkin – mahdollisimman kurja elämä mahdollisimman monelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti