tiistai 8. marraskuuta 2016

Kristinuskosta johdetut terveysväittämät homeopaattista hevonpaskaa



Verkkojulkaisu Valomerkki on pitkästä aikaa julkaissut kristinuskon apologeettisen artikkelin otsikolla: Onko uskominen tyhmää? Ainakin se on terveellistä.

Otsikossa Valomerkin toimitus esittää terveysväittämän. Aina kun väite esitetään tuolla tavoin, väitteen totuusarvoa voidaan tutkia. Empiiristen tutkimustulosten perusteella väite ei pidä paikkaansa. Väitteen lisäosa voidaan muotoilla: Ainakin se on usein epäterveellistä.

Usko, rukoilu yms. toiminta, on yhtä tehokasta kuin homeopatia, vuorikristallit, energiahoidot. Lisäksi uskon on siinä mielessä tyhmää, että ainakin fundamentalistisessa muodossa usko altistaa todennettujen tutkimustulosten hylkäämiseen, koska Jumala, Jeesus tai jokin yhtä todentamaton taivasheppu hoitaa kaikki hommat. Usko näihin heppuihin jollakin maagisella tavalla kumoaisi kaiken todennettavan. ja se on pelkästään tyhmää.

Lisäksi usko on siinä mielessä tyhmää, että se altistaa uskovan hyväksymään epäeettiset menettelytavat sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikassa. Tämäkin on voitu todentaa.

Valomerkin jutussa esitetään myös epistemologiaa koskevia väitteitä. Uskolle annetaan tiedon status. Jutussa Lauri Järvilehto sanoo: Uskonnollinen usko on Järvilehdon mukaan tieto-opillisesti kolmas, edellisistä riippumaton kategoria. Se on niiden uskomusten joukko, joita emme edes voi täysin ymmärtää tai perustella.

Uskonnolliset uskomukset ovat aivan ymmärrettäviä ja ne voidaan perustella. Koska ymmärrettäviä perusteluja – jotka vielä olisivat tosia – ei voida esittää, niin sellaiset uskomukset tulee hylätä tai ainakin sivuuttaa. Kategorisiksi imperatiiveiksi niistä ei ole. Tietoakaan uskonnolliset uskomukset eivät ole, vaikka kuinka sanojen merkityksiä yrittäisi väännellä.

Valomerkin jutussa oli väliotsikko: Hyötyä tärkeämpää on totuus.

Jos toimitus olisi rehellinen itselleen ja lukijoilleen, niin olisi kohtuullista myöntää, että kristinuskossa ei ole juuri mikään totta. Vetoaminen joihinkin mysteereihin totuusarvon määrittelevinä tekijöinä on vain yksi kristittyjen paatunut tapa puolustaa haitallista uskoaan ja sen asemaa varteenotettavana yhteiskuntapoliittisena ohjelmana.

Kristinuskon nimissä on kahden tuhannen vuoden ajan esitetty milloin mitäkin totuutena. Kaikki väitteet ovat kuitenkin osoittautuneet epätosiksi, joten nyt vuonna 2016 jaa sekin uskonto voidaan siirtää historian romukoppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti