tiistai 16. lokakuuta 2018

Politiikan Beavis & Butthead


Vähän viistosta populaarikulttuurista kiinnostuneet blogin lukijat saattavat muistaa Music Televisionilla (MTV) 90-luvulla pyörineen kulttimaineeseen kohonneen piirrossarjan Beavis & Butthead.

Se oli aivan hulvattoman hauska sarja, mutta pelottavinta asiassa on se, että Yhdysvalloissa Beavisin & Buttheadin kaltaiset henkilöt ovat nyt vallankahvassa. Republikaanipuolueesta tuli Beavisin & Buttheadin puolue.

Piirroshahmot ovat kasvaneet aikuisiksi ja alkaneet elää uutta elämää yhteiskunnallisina vaikuttajina. Nykypäivän Beavisit ja Buttheadit löytyvät poliittisen kentän kaikkein oikeimmalta laidalta. Jos teekutsuliikkeen kannattajat olivat sekopäitä, niin Beavis & Butthead –puolueen kannattajien sekopäisyydelle ei ole kuvaavaa sanaa.

Vuoden 2016 presidentin vaaleissa Beavis & Butthead äänestivät Donald Trumpia. Heitä olikin Amerikassa yli 60 miljoonaa.

Beavisin ja Buttheadin pirullinen typeryys on nykyisin täysin hyväksyttyä normaalia käyttäytymistä. Idiotismi on normalisoitu suosituksi poliittiseksi kannaksi. En olisi ikinä uskonut, että USA:ssa toteutetaan kollektiivisesti Beavisin ja Buttheadin filosofiaa.

Joskus fiktiivisten hahmojen luojat ovat tarkkanäköisiä trendien ja tendenssien suhteen. Vaikka Beavisin ja Buttheadin luojat olisivat vetäneet hahmot hatusta ja hihasta, niin tällä kertaa ”profetia” osui oikeaan.

Beavis ja Butthead parkkeerasivat perseensä TV:n eteen muodostaen maailmankuvansa musiikkivideoiden perusteella. Tässä hahmojen luojat menivät hieman harhaan: nuoret eivät enää juuri katso televisiota vaan istuvat perseellään muiden laitteiden edessä. Ajatus on kuitenkin sama.

Pääsääntöisesti nuoret ovat aina olleet erittäin fiksuja, niin myös 90-luvulla, eikä asia ole muuttunut. Beavisti ja Buttheadit pääsivät valtaan, koska fiksut nuoret lähtivät aivan eri suuntaan kuin vallan tavoitteluun. Luku- ja kirjoitustaitoisilla ei ole mitään yhteistä Beavisin ja Buttheadin kanssa ja se näkyy kaikessa.

Republikaaninen vaalitilaisuuksissa yleisönä on iso joukko Beavisin ja Buttheadin kaltaisia moukkia. Trumpin tilaisuuksissa ilmiö moninkertaistuu. Tällaisen kuvan USA:sta saa, eikä kuva ole lainkaan väärä.

Tuolloin 90-luvulla noita piirroshahmojen kaltaisia moukkia näkyi rock-konserteissa, nykyään poliittisissa tilaisuuksissa.  Edesmennyt Kurt Cobain oli aika vittuuntunut yleisössä oleviin Beavis ja Butthead – tyyppeihin. Nykyään he ovat republikaanien äänestäjiä ja tukijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti