sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Blogisti lomaili, MAGAbomber iski, olisihan se pitänyt arvata


Lomaillessani teemalla ”Surf City, Here I Come!” sattui ja tapahtui kaikenlaista mielenkiintoista. Mukanani ei tietenkään ollut edes mitään mobiililaitetta, kun MAGAbomber iski.

MAGAbomberin touhut eivät tietenkään ole mitään ainutlaatuista Amerikan historiassa. Kaheleita riittää joka lähtöön.

Monet suomalaisetkin muistavat Unabomberin pommikampanjan. Se heppu jäi kiinni vasta pitkän ajan jälkeen. MAGAbomber tunaroi itsensä telkien taakse tuoreeltaan ja hyvä niin.

Vuosikymmeniä sitten, 60- ja 70-luvun vaihteessa, vaikutti sellainen radikaali pommijärjestö kuin Weather Underground, joka pian muutti nimensä muotoon Weathermen. Vai oliko sittenkin toisinpäin, en muista.

Weather Undergroundin joukko oli suivaantunut tuloksettomalta näyttäneeseen Vietnamin sodan vastustamiseen, joten he päättivät koventaa panoksia; nimenomaan panoksia. Sitten pommi räjähti rakentajiensa käsiin ja se homma hiipui aika pian. Loppuihan se Vietnamin sotakin ennen kuin Weather Underground ehti aiheuttaa laajempaa tuhoa.

Ihan oma lukunsa amerikkalaisten pommittajien joukossa on tietenkin Timothy McVeigh, tuo vuoden 1995 Oklahoma Cityn pommimies, jonka iskussa kuoli 168 ihmistä. McVeigh sai tekosistaan kuolemantuomion ja hänet teloitettiin 2001.


Yhdysvallat on väkivaltainen maa myös poliittisen väkivallan suhteen. Henkensä ovat menettäneet niin republikaanit kuin demokraatitkin. Tässä suhteessa miestappiot ovat olleet tasapuolisia. Tuosta McVeighin tempauksesta alkoi oikeistoterrorin aikakausi, joka on parin kolmen viime vuoden aikana vain kiihtynyt: kuten olen tässä blogissa moneen otteeseen kirjoittanut, republikaaninen puolue on amerikkalaisten henkeä pahiten uhkaava terroristiorganisaatio.

Kuinka monta kuolonuhria vielä tarvitaan ennen kuin nykyinen oikeistoterrorismi loppuu? Arvelen että monta, mutta sitä ennen tapahtuu takuulla murhia ja salamurhia. Kun ihmiset ovat tarpeeksi vittuuntuneita tolkuttomaan tappamiseen, niin vasta sitten alkaa tapahtua. Sitä odotellessa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti