tiistai 9. lokakuuta 2018

Pink Floydin lentävät porsaat


Kun on seurannut niin poliittisia tilaisuuksia kuin uskonnollista sekoilua sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, niin eroja ja yhtäläisyyksiä löytyy. Mahtavaa paatosta ja mielenkiintoista sekoilua löytyy molemmilta puolilta Atlanttia.

Noita spektaakkeleita ei oikein pysty seuraamaan ilman kourallista rauhoittavia tai muita kemiallisia mielenmuokkaajia. Sinänsä outoa, että rock-konserteissa ei kemikaaleja tarvita, vaikka amerikkalaiset tilaisuudet ovat järjestävästä tahosta rakennettu spektaakkeleiksi. Korvatulppia tarvitaan vain silloin kun joku asiastaan vakuuttunut saarnaaja tai poliitikko kirkuu mikrofoniin sekavaa suolistoääniä muistuttavaa korinaansa.  Tai mistä minä tiedän onko tuo kouristeleva hahmo lavalla vakuuttunut asiastaan, en ole koskaan kysynyt. Kouristelu taas kuuluu koreografiaan.

Suomessa tullaan paljon perässä. Tilaisuuksia tarjoillaan kahvia ja pullaa, joskus ihan makkaraakin. Toisinaan jaetaan ihan ämpäreitä. Tämä kertoo siitä, että suomalaiset ovat hyvin harrasta kansaa, niin uskonnollisesti kuin poliittisesti. Suomalaiset kerääntyvät sinne, missä saa jotain ilmaiseksi; amerikkalaiset taas kokoontuvat sinne missä spektaakkeliin käytetään rahaa, käytetään vaikka sitä rahaa ei edes olisi.  Demagogeja löytyy kummastakin maasta, mutta aste-erot ovat suuret. Kummat lie enemmän sekaisin?

En ole käynyt suomalaisessa uskonnollisessa tilaisuudessa vuosikymmeniin, joten tietoni perustuvat toissijaisiin lähteisiin. Ei sen puoleen, en ole käynyt tuona aikana amerikkalaisissakaan uskonnollisissa tilaisuuksissakaan. Eiköhän Amerikassa silti jatku se perinteinen bat-shit-crazy-bible-thumping-meininki. Sellaisesta on kai jo merkkiä Suomessakin nuoremmalle väelle suunnatuissa tilaisuuksissa. Poliittisissa tilaisuuksissa olen sen sijaan käynyt aistimassa ilmapiiriä aina kun se on ollut mahdollista.

Pyrotekniikkaa, savukoneita mutta boa vielä puuttuu! Show must go on!

Paljon on petrattavaa niillä kansanedustajaehdokkailla, jotka värjöttelevät torin laitaan pystytetyssä kojussa hartaana toiveena, että edes joku ohikulkija pysähtyy kojulle. Uuden äänestäjän hankkiminen olisi jo toiveiden täyttymys. Montako rommitotia tuo värjöttelijä joutuu kumoamaan kampanjan aikana? Kemiallinen mielenmuokkaaja se on rommitotikin

Kääpiönheittokilpailujakaan ei ole näkynyt, mutta ei ole näkynyt sirkuksen partaista naistakaan.

Eikä Suomessa näy protestoijiakaan. Amerikassa sellainen kansalaisaktivismi on taas ihan arkipäivää. Tilaisuus on epäonnistunut, jos se ei saa aikaan vastamielenosoitusta, joka taas poikisi vastamielenosoituksen vastamielenosoituksen ad infinitum.

Keskustalaisten tupa-illoista on pitkä matka USA:n presidenttiehdokkaiden vaalitilaisuuksiin sekä hyvässä että huonossa

Spektaakkelit on valitettavasti Suomessa ulkoistettu (vai sisäistetty) internetin ihmeelliseen maailmaan. Ymmärrän oikein hyvin, että Suomen talvessa ei tehdä vallankumousta, kun pakkanen panee vaikka kukaan muu ei panisikaan. Ennen vallankumous sentään siirrettiin sisätiloihin sateen sattuessa. Oi niitä aikoja!

Olipa sitten kyse tupailloista tai poliittisista spektaakkeleista, niin esiintyjät ovat samanlaisia – itseään tärkeinä pitäviä robotteja, joiden kömmähdyksetkin ovat käsikirjoitettuja. Sitten kun sattuu yksikin autenttinen kömmähdys, niin selittelyä riittää. Selittely taas on merkki pakonomaisesta oikeassaolemisesta. Kuinka monta kertaa joku myöntänyt kömmähdyksensä. Paavo Väyrynen melkein myönsi., muut eivät, ja Väyrysenkin tapauksessa paino on sanalla melkein.

Ehkä vasta sitten on syytä olla huolissaan, kun suomalaisissa tilaisuuksissa alkaa näkyä Pink Floydin keikoilta tuttuja lentäviä possuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti