lauantai 19. toukokuuta 2018

Lukemista Trumpista kiinnostuneille


Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet amerikkalaisten kirjakustantajien kannalta hyvää aikaa ja kiitos kuuluu paljolti Trumpille ja hänen toilailuilleen. Amerikkalaiset ovat innostuneet ostamaan taas kirjoja, ihan sellaisia perinteisiä paperisia.

Entinen tiedustelu-upseeri Malcolm Nance julkaisi muutama viikko ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja kirjan The Plot to Hack America. Kirjassa hän dokumentoi puolen vuoden ajalta venäläisten ja vähän muidenkin tahojen vaikutusyrityksiä vaaleihin. Nancelle on 35 vuoden kokemus vakoilusta ja vastavakoilusta. Sittemmin Malcolm Nance on ollut lähes viikoittain (joskus päivittäin) vieraana eri uutiskanavilla kommentoimassa vuoden 2016 vaalien jälkipelejä.

NBC:n uutistoimittaja, Katy Tur, julkaisi syksyllä 2017 kirjan Unbelievable: My Front-Row Seat to the Craziest Campaign in American History. Siinä Tur dokumentoi vuoden ajalta Trumpin vaalitilaisuuksia ja kaikkea hullua mitä hän näki vaalikiertueella ollessaan mukana Trumpin vaalivankkureissa (oikeasti lentokoneessa). Tur on myös se nainen, jonka kimppuun Trump yllytti yleisöään. Useamman paikassa vaalitilaisuudessa Donald viittasi Katy Turiin käyttämällä ilmaisuja ”Little Katy” ja ”Dishonest little Katy”.

Lukemisen arvoinen kirja on myös Luke Hardingin Collusion: Secret Meetings, Dirty Money, and How Russia Helped Donald Trump Win. Harding on The Guardianin entinen Moskovan kirjeenvaihtaja, joka lopulta karkotettiin Venäjältä. Moskovan vuosistaan hän kirjoitti kirjan Mafia State. Se kirja taitaa olla saatavissa suomeksikin.

David Corn ja Micheal Isikoff kirjoittivat yhdessä teoksen: The Russian Roulette: The Inside Story of Putin’s War on America and the Election of Donald Trump. Kirjassa dokumentoidaan Trumpin aika hämäriä busineksia venäläisten ja entisten neuvostoliittolaisten kanssa vuosikymmenten ajalta.

Oma suosikkini David Frumin kirjoittama ja tammikuussa 2018 julkaistu Trumpocracy. David Frum on yksi kovaäänisimmistä Trumpia kritisoivista republikaaneista. Kanadalaissyntyisenä Frum pystyy asettumaan amerikkalaisen poliittisen journalismin ulkopuolelle. Frum on kuitenkin ollut mm. George W. Bushin puheiden kirjoittajana, joten hänellä on ollut myös urallaan sisäpiirin paikka Valkoisen talon toimintaan. Frumin teesi on suunnilleen sellainen, että Yhdysvalloissa demokratia on kuollut ja kuopattu ja sen on korvannut trumpokratia kaikkine haitallisine lieveilmiöineen.

On niitä kai muitakin aiheeseen liittyviä kirjoja julkaistu, mutta vain nämä olen lukenut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti