sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Hienoa että Eurooppa ei usko


Toisinaan aika taantumuksellinen ja vanhoillinen Kotimaa24 julkaisee jotain mielenkiintoista. Tällä kertaa Kotimaa24 kertoi uskontososiologi Jose Casanovan Suomen vierailusta ja keskusteluista, joita Casanova kävi Suomessa.

Casanova esittää teesin, että Eurooppa ja muu maailma kulkevat uskonnollisuuden suhteen eri suuntaan. Euroopassa uskonnollisuus vähenee kun taas muualla maailmassa uskonnollisuus lisääntyy. Casanovan mukaan ”Eurooppa ei usko”.

Casanovan mukaan muualla maailmassa uskonto on mahdollisuus kun Euroopassa uskonto on pakko, josta vapaudutaan.

Euroopasta sekularisoitui samalla kun siitä moderni maanosa. Casanova esittää, että toisaalta Eurooppa sekularisoitui tunnustuksellisuuden takia.

Casanova: Modernisaatio tarkoittaa yksilöllistymistä ja yksilönvapautta. Euroopassa se tulkitaan vapautumiseksi uskonnosta. Muualla se merkitsee vapautta uskonnollisiin identiteetteihin.

Usko, ihan minkä tahansa suuntauksen mukainen usko, perustuu pelkästään maagiseen ajatteluun ja myyttien pitämiseen todellisina tapahtumina. Eurooppalaiset ovat kehityksen kärjessä siinä, että sadut ja tarina nähdään pelkkinä legendoina. Edelleen myyttisistä kertomuksista ei voi johtaa muuta kuin haitallisia yhteiskuntapoliittisia toimintaohjelmia. Muulla maailmalla on paljon opittavaa eurooppalaisista.

Casanovakin huomaa, että uskontojen pelikenttä on entistä enemmän pirstaleina. Tällaisessa tilanteessa yksikään suuntaus ei ole hegemonia-asemassa ja hyvä niin. Uskosta luopuminen ei saa ihmisiä liittymään johonkin toiseen suuntaukseen. Uskosta luopuminen vapauttaa ihmiset olemaan ihmisiä sen sijaan, että ihmiset sortaisivat toisiaan uskontoonsa vedoten.

Kun entistä useampi ihminen luopuu maagisesta ajattelusta (uskosta). sitä inhimillisempi yhteiskunnasta tulee. Usko edellyttää aina totalitarismin hyväksymistä tavalla tai toisella.

Eurooppa voi olla hyvänä esimerkkinä muulle maailmalle uskonnon haittojen minimoimisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti