torstai 8. kesäkuuta 2017

Kotimaa24 taantumuksellisten fundamentalistien leirissä



Verkkojulkaisu Kotimaa24 on siirtymässä taantumukselliseen fundamentalistiseen suuntaan ainakin yhden julkaisun blogikirjoittajan toimesta. Christer Lindblomin blogin otsikko oli: On johtopäätösten aika. Tuosta otsikosta tulee mieleen Paavo Väyrynen. Pate julkaisi vuosikymmeniä sitten kirjan nimeltä On totuuden aika. Paten jutuissa ei tietenkään ollut mitään totuutta, eikä Lindblomin johtopäätökset ole nekään päteviä.

Tällä kertaa Lindblom ei sentään syyllisty väärään ekvivalenssiin, mutta aivan yhtä paha argumentaatiovirhe on epävalidi vertailu: kristinusko on parempi kuin islam. Toisaalta ekvivalenssi kristinusko = islam ei ole pahasti pielessä.

Lindblom kirjoitti:

Islamismi on siis jo lähtökohtaisesti yhteensovittamaton keskeisten länsimaisten arvojen, kuten liberaalin demokratian, uskonvapauden ja sananvapauden kanssa. Me täällä länsimaissa emme myöskään voi enää rakentaa vastakkainasettelua islamismin kanssa, koska tämä vastakkainasettelu rakennettiin sisään islamistiseen ideologiaan jo toistasata vuotta sitten. Lyhyesti sanottuna islamismilla ei ole, eikä koskaan voi olla, mitään sijaa länsimaisessa demokratiassa.

Tuossa olisi voinut islamin korvata aivan hyvin kristinuskolla, eikä argumentti olisi muuttunut lainkaan. Samaa autoratiivista totalitarismia kristinuskokin edustaa; tosin viimeisen sadan vuoden aikana on tapahtunut ilahduttavaa kehitystä, kun lainsäädäntöä on perattu uskonnollisista dogmeista ja ko. dogmeista johdetuista epätosista väitteistä. Kauan siihen on mennyt kun valistuksen aika alkoi jo 1700-luvulla. Silti Lindblomin kaltaiset fundamentalistit pyrkivät kaikin mahdollisin keinoin hidastamaan haitallisen uskonsa häipymistä historian hämärään.

Länsimaat ovat maallistumassa kiitettävää vauhtia ja tämä aiheuttaa ”lindblomeille” eksistentiaalista ahdistusta. Hegemonia-aseman menettäminen saattaa sekin närästääkin.

Ehkä jo ihan lähitulevaisuudessa näemme sellaisen ilmiön, että islamille käy samalla tavoin kuin kristinuskolle. Aivan samalla tavoin Allah lakkaa olemasta kuin Jahve, kun ihmiset eivät enää usko moisen olion olemassaoloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti