maanantai 12. kesäkuuta 2017

Hassua harhaisuutta Kansanlähetyksessä



Viidesläisen Kansanlähetyksen vaikutuspiirissä oleva verkkojulkaisu Uusi Tie osoittaa taas hassua harhaisuutta. Aiemmin vastaavissa tapauksissa asialla on ollut julkaisun päätoimittaja Leif Nummela, mutta nyt Miikka Niiranen sepusteli tarinan otsikolla: Kulttuuri on hävitty ja länsimaiden rappio on käynnissä – miten tästä eteepäin?

Samoilla linjoilla ovat olleet näiden viidesläisten änkyröiden lisäksi Tapio Puolimatka, Juha Ahvio ja aika moni muu vapaiden suuntien änkyrä. Kaikkien näiden henkilöiden kohdalla voidaan puhua patologisesta harhaisuudesta, eikä sellainen voi olla kenellekään hyväksi..

Niirasen sepustuksen juoni perustuu Rob Deherin kirjaan Benedict Option, joten kyseessä on kaiketi enemmän kirja-arvostelu ja mielipidekirjoitus kuin relevantti analyysi maailmantilanteesta.

Kuten olettaa sopii, Deher kirjoitti kirjansa amerikkalaisten änkyröiden näkökulmasta, eikä ko. näkökulma sellaisenaan päde suomalaiseen yhteiskuntaan; ei vaikka Suomessakin esiintyy samanlaisia äänenpainoja. Kyseessä on lopulta vain muutosvastarinta ja suoranainen vitutus hegemonia-aseman menetyksestä. Näitä on käsitelty tässä blogissa moneen kertaan aiemmin, joten en ala toistamaan niitä tässä.

Aina nämä änkyrät pitävät kohderyhmänään lapsia ja nuoria: Vastalääkkeenä julkisen koulujärjestelmän ideologisoitumiselle (joka on Amerikassa paikoin paljon pidemmällä kuin Suomessa) ja pelkkään hyötyyn tähtäävälle koulutukselle on perustaa klassisia kristillisiä kouluja, joiden tarkoitus on kasvattaa oppilaaseen kristityn mielenlaatu.

Ehkä lapset ja nuoret ovat Amerikassa naivempia kuin Suomessa? Kaikissa länsimaissa on lapsilla kuitenkin jotakuinkin yhtäläiset mahdollisuudet tarkistaa änkyröiden väitteiden faktuaalisuus, jotkut todella tekevät niin. Siinä puuhassa änkyrät eivät menesty, joten ainoaksi mahdollisuudeksi jää Niirasen kirjoituksen otsikon kaltaisten uhkakuvien maalailu.

Vastalääkkeenä ajan virrassa ajelehtimiselle ja henkilökohtaisen rukouselämän kuivumiselle Dreher esittää kodin muuttamista “luostariksi”, netin ja varsinkin älypuhelimen käytön rajoittamista, kirjojen lukemista ja ystäväperheiden siteiden luomista.

On tuo Deher sekaisin. Kai sitä perusteetonta uskoa voi jonkin aikaa noinkin suojella, mutta pohja vuotaa ja sellainen vuoto upottaa koko veneen. Kuten tuosta Deherin näkemyksestä voi lukea, informaation saannin rajoittaminen nähdään välttämättömänä pakkona. Mieleen tulee Josh McDowellin samansuuntainen tarinointi. Kirjoitin siitä jo ajat sitten. Oliko se sitten nyt vuosi vai kaksi sitten?

Implisiitisti Niiranen sanoo kirjoituksessaan, että valtiollinen sosiaaliturva murentaa perheen ja suvun, mikä taas uhkaa kristinuskoa, joka perustuu lähipiirin tiukkaan sosiaaliseen kontrolliin vastoin kunkin henkilön etua.

Omissa johtopäätöksissään Niiranen lopulta upottaa ihan itse oman vähäisenkin uskottavuutensa viittaamalla kuvittelemaansa kommunismiin ja kulttuurimarksismiin. Tällainen väistöliike on noille änkyröille niin tyypillistä, sillä faktat eivät ole heidän puolellaan. Denialismi faktojen suhteen saa änkyrät vaikuttamaan entistä typerimmiltä.

Niin Atlantin takana kuin täälläkin jokaiselle suurkaupungin nuorelle konservatiivikristitylle on täysin selvää, että kristitty ei enää millään tavoin “omista” tai hallitse kulttuuria ja julkista tilaa.

Tuo em. sitaatti oli harvoja faktoja Niirasen vuodatuksessa. Se toinen fakta on tämä: Lähes kaikkien viidesläisten järjestöjen yt-neuvottelut viestittävät, että herätysliikkeiden olemassaolo on nykyrakenteissa uhattuna.

Mikä näitä änkyröitä oikein vaivaa, kun jokaisessa kannanotossa täytyy mainita seksuaalivähemmistöt? Opetushallituksen propagandistisia genderoppaita tarvitsee edes liiemmin mainita tässä yhteydessä.

Kansanlähetyksen Uusi Tie suuntautuu viikko viikolta entistä taantumuksellisempaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti