lauantai 2. heinäkuuta 2016

Uskonnonvapaus uhattuna Venäjällä - fundikset vaikenevat



On aika surkeaa, että minä ateistina joudun puolustamaan uskonnonvapautta. Uskonnonvapaus ei nyt sentään ole Suomessa uhattuna, mutta Venäjällä on. Fundamentalistit ovat aina kiljumassa siitä, kuinka heidän uskonnonvapauttaan pyritään rajoittamaan, mutta nyt kun olisi oikeasti syytä olla huolissaan uskonnonvapaudesta, niin palstoilla vallitsee melkoinen mediahiljaisuus Seurakuntalaista lukuun ottamatta. Tavallisesti erityisesti fundikset ovat herkkiä reagoimaan kaikenlaiseen uhkaavaksi koettuun.

Tiedä sitten kuinka tarkoitushakuista Seurakuntalaisen kirjoittelu, mutta tuossa verkkojulkaisussa sanottiin mm. seuraavaa:

Tulevaisuudessa kristityt eivät voisi enää kutsua ystäviään sähköpostitse kirkkoon tai järjestää evankeliointilaisuuksia omassa kodissaan, mikäli uudet valvontaan liittyvät lait menevät läpi Venäjällä.

Ehdotetut lait uhkaavat tuoda ankaria tiukennuksia lähetystyön tekemiseen Venäjällä. Evankeliumin julistamista, opettamista ja hengellisiin tilaisuuksiin kutsumista aiotaan rajoittaa voimakkaasti.

Kansalaisilla pitää jatkossa olla valtion viranomaisen lupa uskostaan kertomiseen. Evankeliointia ei saa harjoittaa missään muualla kuin kirkossa tai muussa uskonnollisessa rakennuksessa. Rajoitukset koskevat myös yksityiskoteja ja verkossa tapahtuvaa toimintaa. Kokonaan toinen kysymys on, löytyykö hallitukselta voimavaroja valvoa kristittyjen toimintaa yksityisissä kodeissa, mikäli lait tulevat voimaan.

Kyseessä ei ole sen vähempää kuin Putinin diktatuurin ja ortodoksisen kirkon allianssista. Tällä tavoin paaluttamalla ortodoksien hegemonia-asema varmistetaan tuki Putinin diktatuurille myös siltä suunnalta. Valta-asemassa olevan uskonnollisen yhteisön tuki on ollut lähes aina merkittävässä asemassa, olipa sitten kyseessä oikeisto- tai vasemmistodiktatuuri. Putinin hallinto nyt vain on hybridi molemmista diktatuurin muodoista.

Saattaahan tilanne olla monen fundiksen märkä unikin: teokratia ja poliittinen diktatuuri lyövät kättä. Venäjällä ortodoksien valta-asema legitimoidaan oikein lainsäädännöllisesti. Näppärä veto Putinilta, vaikka menettely onkin epäeettinen ja suorastaan haitallinen.

Diktatuurien – sekä uskonnollisten että poliittisten – päämääränä on murtaa vastarinta tekemällä mahdollisimman monen elämä mahdollisimman vaikeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti