sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Uskonto sekoitti amerikkalaisten pään


Jo vuosi sitten verkkosivusto Big Think julkaisi youtube-kanavallaan videon, joka oli otsikoitu: How religion turned American politics against science. Nyt verkkosivusto Raw Story on nostanut em. videon uudelleen esille artikkelissaan: Can religion explain why some Americans are so easily duped by fake news?

Videolla esiintyy vuosikymmeniä amerikkalaista politiikkaa seurannut toimittaja Kurt Andersen.

Raw Storyn referaatin mukaan vuoden 2016 presidentinvaalien republikaanipuolueen esivaaleissa vain yksi ehdokkaista, Jeb Bush, uskoi tieteen olevan paras keino selittää ilmiöitä. Tämä on aikana kaukana veljensä George W. Bushin kannasta, jonka mukaan kreationismia tulisi opettaa kouluissa. Tämä on vain yksi esimerkki uskonnollisen oikeiston tiededenialismista.

Kurt Anderson on dokumentoinut vuosikymmeniä politiikan tapahtumia. Hän esittää uskottavan selvityksen siitä, kuinka republikaanit radikalisoituivat ollen nykyään länsimaiden suurin uskontopuolue höystettynä kaikenkarvaisella äärioikeistolaisella retoriikalla. Amerikkalaisen protestantismin radikalisoitumisella on vahva korrelaatio republikaaninen radikalisoitumisen kanssa.

Myös uskonnollisella vakaumuksella on vahva korrelaatio sen kanssa, kuinka helposti ihminen uskoo valemedioiden valeuutisiin. Tätä korrelaatiota republikaanien taakse ryhmittynyt uskonnollinen oikeisto on onnistuneesti hyödyntänyt.

Big Thinkin vajaan neljän minuutin videon voi katsoa tuolta:

Raw Storyn referaatti löytyy tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti