torstai 7. helmikuuta 2019

Suomalaiset kovin uskonnollisia?


Suomalaiset ovat kovin uskonnollisia ainakin sen perusteella, mitä uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluminen kertoo asiasta. Melkein 70 prosenttia suomalaisista kuuluu ev.lut. kirkkoon. Siihen kun lisätään helluntaiset ja muut kuppikunnat päälle, niin vaikuttaa siltä, että maaginen ajattelu voi Suomessa oikein hyvin.  Tällä perusteella on hämmästyttävää, että aika monet uskonnollisten yhteisöjen pamput vaikeroivat maallistumisesta.

Uskontoa käsittelevät suomalaiset verkkosivut ovat myös raportoineet siitä, kuinka kasteluvut ovat Suomessa laskemaan päin. Tämä ilmiö koskee kaikkia kuppikuntia. Sekin on aika hämmästyttävää, että kasteella nähdään jotain maagisia vaikutuksia. Kastettava tulee märäksi, eikä kasteeseen liity mitään muuta.

Uskonnolliset riitit ja rituaalit elävät sitkeästi suomalaisessa perinteessä. Minun on vaikea ymmärtää, miksi kukaan haluaa osallistua riitteihin ja rituaaleihin, jotka perustuvat selvästi epätosiin premisseihin ja maagiseen ajatteluun. Osallistuminen antaa implisiitin oikeutuksen uskonnon aiheuttamien haittojen hyväksymiselle. Ehkä joku muu osaa kertoa, miksi joku osallistuu näihin riitteihin ja rituaaleihin, jos ei pidä uskontojen premissejä tosina.

Helluntailaisuuteen kallellaan oleva Markku Vuorinen kirjoitit Patmoksen blogissaan seuraavasti: Näköpiirissä ei ole kirkkojen kasvua, ei suuria hengellisiä herätyksiä, ei liioin taloudellista ja toiminnallista kasvua.

Vuorisen näkemys saattoi olla harvinaisen rehellinen, kun kyse on Patmoksen sivuille kirjoittavasta bloggarista.

Minusta on omituista, että jos ihmiset pitävät itseään maallistuneina, niin he silti kuuluvat uskonnolliseen yhdyskuntaan. Juuri tämä sinänsä välinpitämätön joukko mahdollistaa ääriuskonnollisten yhteiskunnalle aiheuttamat haitat. Niin kauan kun uskollisiin yhteisöihin kuuluu noinkin iso joukko suomalaisia, uskonnolliset ääriliikkeet voivat ajaa yhteiskunnan kannalta haitallista agendaansa vetoamalla siihen, että enemmistö suomalaisista kuuluu uskonnollisiin yhteisöihin.

Suomalaisten olisi korkea aikaa vapauttaa itsensä mielipuolisista uskonnoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti