tiistai 26. helmikuuta 2019

Traditioilla ei voi puolustaa uskontojen asemaa yhteiskunnassa


Suomesta näyttää puuttuvan kokonaan toiminta, jolla haitalliset uskonnolliset uskomukset pyritään poistamaan julkisesta tilasta ja erityisesti lainsäädännöstä. Onhan toki sellaisia järjestöjä kuin Vapaa-ajattelijat, mutta heidän toimintansa on…parhaimmillaankin pelkkää puuhastelua. Joku ko. järjestön aktiivi taisi sentään panna pystyyn eroakirkosta-verkkosivun ja se onkin parasta, mitä siltä taholta on tullut.

Uskonnon haittojen, Suomen oloissa kristinuskon, vastustaminen jääkin yksityishenkilöiden aktiivisuuden varaan. Kristinuskolla on Suomessa valitettava hegemonia-asema, kun melkein 70 prosenttia väestöstä kuuluu ev.lut. kirkkoon. Tästä positiosta kyseinen organisaatio pääsee sanelemaan tai ainakin ilmaisemaan kantansa erinäisiin asioihin. Mitään yhteiskunnallista kehitystä edistäviä ehdotuksia siltä suunnalta on turha odottaa, koska opaskirjana on pelkkiä myyttejä ja mytologiaa sisältävä opus.

Jo pelkkä jäsenyys jossakin uskonnollisessa yhteisössä on osoitus siitä, että jäsen ainakin implisiitisti kannattaa maagista ajattelua; aavikkobarbaarien mysteereistä revittyjä haitallisia kategorisia imperatiiveja. Vanhemmilta on edesvastuutonta, että he liittävät lapsensa valehtelijoiden klubiin kysymättä lapselta itseltään. Tästä taas seuraa, että kasvettuaan lapset ovat vähän flegmaattisia kyseisestä organisaatiosta eroamisen suhteen. Lapsella tulisi olla oikeus erota uskonnollisesta yhteisöstä iästä riippumatta. Mikäli vanhemmat heittäytyvät tämän takia hankaliksi, niin syytetoimet tulisi kohdistaa vanhempiin.

Samalla tavoin on täysin edesvastuutonta, että lapsia ehdollistetaan selvästi epätosiin uskonnollisiin menettelytapoihin. Vastuullinen vanhempi ei koskaan esitä lapselleen uskonnoista revittyjä väitteitä tosina. Mikäli näin tapahtuu, niin lapsella tulisi olla syyteoikeus sellaista menettelyä vastaan.

Traditio on lasten uskontokasvatuksen suhteen kestämätön argumentti. Onneksi traditiot ovat vähitellen murtumassa ainakin sen perusteella, että kasteluvut ovat laskemaan päin. Uskonnollisin menoin suoritettavat vihkimisetkin ovat nekin vähenemässä.

Liian pitkään uskonnolliset uskomukset ja niistä johdetut väitteet ovat nauttineet immuniteetistä kritiikin suhteen. Suomalaisia keskustelupalstoja seuraamalla tähänkin asiaan on tullut vähäinen muutos. Silti maagisen ajattelun harjoittajille ollaan edelleen kovin kilttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti