keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Seurakuntalainenkin huomasi asian - evankeliointi on ääri-ilmiö


Muutaman päivän sisällä on sattunut kaksi yhteensattumaa tämän blogin ja verkkojulkaisu Seurakuntalaisen välillä.

Lauantaina Seurakuntalaisen päätoimittaja kirjoitti muutaman tunnin viiveellä lasten uskonnon vapaudesta. Maanantaina kommentoin tässä blogissa sitä, kuinka evankelioimista pidetään USA:ssa ääri-ilmiönä. Verkkojulkaisu Uusi Tien Matti Korhonen kirjoitti aiheesta ja Seurakuntalainen puolestaan referoi Korhosta.

En kuitenkaan usko, että noissa kristillisissä julkaisuissa seurataan tätä blogia. Olisihan se tietenkin mielenkiintoista, jos näin olisi. Minulle asialla ei ole juuri mitään merkitystä.

Korhoselta olisi odottanut sen verran tarkkuutta, että olisi kertonut täsmällisesti, mihin Barna Groupin keräämään aineistoon hän perustaa juttunsa. Barna on iso tutkimuslaitos, joka julkaisee paljon uskontoa ja muita ilmiöitä koskevia tutkimuksia.

Korhonen viittaa David Kinnemaniin, joten voin uskottavasti olettaa, että Korhosen lähteenä on Kinnemanin ja Gabe Lyonsin kirjoittama kirja/tutkimusraportti: Good Faith: Being Christian When Society Think You’re Irrelevant and Christian. Kirja julkaistiin 2016. Tähän kirjaan minäkin viittasin. En ole huomannut, että yhtä laajaan dataan perustuvaa tutkimusta olisi sen jälkeen julkaistu.

Jotain Korhosen lähteistä pystyy päättelemään siitä, että mainitsee sellaisen tuloksen, jonka mukaan 47% uskovista kristityistä milleniaaleista pitää evankelioimista ääri-ilmiönä. Tuo luku löytyy em. Kinnemanin ja Lyonsin kirjasta.

Kun otetaan huomioon koko milleniaalien ikäluokka, niin 60% prosenttia pitää kristillistä evankelioimista ääri-ilmiönä. Kun otetaan mukaan kaikkien uskontojen käännytysyritykset, niin milleniaaleista yli 70% pitää käännytysyrityksiä ääri-ilmiönä.

Tästä olen maininnut jo aiemmin, mutta toistetaan nyt: Vuoden 2020 vaalikierroksella milleniaalit ja Generation Z muodostavat yhteenlaskettuna ensimmäistä kertaa suurimman äänestäjäsegmentin (38%). Kyseinen segmentti ei ole kuitenkaan äänestysaktiivisuudeltaan kärkiluokkaa, joten muutoksia amerikkalaiseen taantumuksellisuuteen on tuskin odotettavissa vielä ensi vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti