sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Kristillinen konservatsimi kuolee USA:ssa vuonna 2020?


Vuosi vuodelta olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että uskonnot ovat tappavan haitallisia, eikä niillä tulisi olla mitään sijaa nyky-yhteiskunnissa. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa tämä tarkoittaa tietenkin kristinuskoa.

Tällä viikolla saatiin taas USA:ssa niin monia esimerkkejä siitä, kuinka korruptoitunutta kristillis-konservatiivinen ajattelu on ja kuinka siitä voi johtaa pelkästään korruptoituneita menettelytapoja. Asialla olivat kongressi ja Korkein oikeus. Niistä ehkä toisella kertaa toisessa postauksessa.

Aiemmin tällä viikolla Los Angeles Timesin paperilehti kertoi siitä, kuinka vuoden 2020 vaaleissa milleniaalien ja Generation Z:n yhteenlaskettu osuus kohoaa 38 prosenttiin äänioikeutetuista. Tämä tekee heistä suurimman äänestäjäsegmentin. Jos heidän äänestysaktiivisuutensa olisi samaa luokkaa kuin sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien, niin kristillis-konservatiivinen politiikka tulisi päätepisteeseensä vuonna 2020. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että he äänestäisivät samalla tavoin kuin ovat ilmaisseet kyselytutkimuksissa.

Vuoden 2018 vaaleissa saatiin asiasta jo pientä esimakua. Demokraattien riveistä valitut edustajat niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin ovat entistä nuorempia. Sukupuolijakaumakaan ei ole niin räikeä kuin republikaaneilla.

Joissakin arvioissa on esitetty kanta, että republikaanien taakse ryhmittynyt uskonnollinen oikeisto kuolee muutaman seuraavan vaalikierroksen aikana. Itse en olisi ihan näin toiveikas. Republikaanien harmaahapsiset ovat valaneet valtansa betoniin, eikä niiden haitallisten rakenteiden purkaminen onnistu ihan käden käänteessä. Kristillis-konservatiivien haittojen purkamiseen menee varmasti vuosikymmeniä, sen verran pahasti nuo konservatiivit ovat rapauttaneet ja mädättäneet poliittisen järjestelmän. Uskonnollinen oikeisto on yksin syypää nykyiseen amerikkalaiseen korruptioon.

Yhdysvaltojen politiikkaa tarkastellessa kristinuskosta on tullut synonyymi republikaanipuolueelle. Kun nyt noin kolmannes amerikkalaisista alle 30-vuotiaista identifioi itsensä ei-uskontokuntiin kuuluviksi, niin tämäkin tekijä herättää pieniä toiveita.

Kristillisten konservatiivisten organisaatioiden rahoitus on ollut miljoonaluokkaa, jopa kymmeniä miljoonia. Nyt muutama on jo talousrikostutkinnan kohteena. Tämäkin herättää toiveita: niiden läpimätä korruptio on syytä paljastaa. Ideaalitapauksessa asialla on globaaleja vaikutuksia. Uskonnot ovat aiheuttaneet niin paljon pahaa, että sellaisten kanssa harva enää haluaa olla tekemissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti