torstai 8. joulukuuta 2016

Uskonnolliset juhlapäivät pois kalenterista



Verkkojulkaisu Seurakuntalaisen blogisteista Tapio Luoma-aho nillittää juhlapäivien merkityksen vähenemisestä. Näppärästi Tapio on julkaissut juttunsa itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta kun jutun lukee kokonaan, niin Tapio agenda on selvä: kaikkien on juhlittava uskonnollisia juhlapäiviä.

Aika leveällä pensselillä Luoma-aho kuitenkin maalailee. Suomi ei nyt vain ole kristillinen teokratia, ei ole koskaan ollutkaan. Luoma-ahon ideaali sellainen valtiomuoto saattaa olla, mutta suurin osa väestöstä sanoo nykyään Luoma-aholle: Fuck you!

Jokainen ihminen on aivan kykenevä päättämään milloin juhlii mitäkin, eikä siihen tarvita minkään erityisen päivän nimeämistä sapatiksi tai muuksi humpuukiksi. Olemattomat jumalat eivät piittaa paskankaan vertaa siitä, pitääkö Tapio tai kukaan muu sapattia. Luoma-aho tietenkin yrittää pakottaa muut hyväksymään hänen uskonnollisesta vakaumuksesta johdettavat teesinsä kaikkia velvoittavaksi prinsiipiksi. Liian kauan näillä uskonhörhöillä olikin hegemonia-asema, jonka turvin he pääsivät ankeuttamaan myös muiden elämää.

Luoma-aho joutuu kuitenkin vähän pakittamaan: Siitä voidaan olla montaa mieltä, ovatko kaikki kirkkokalenterin vuotuiset juhlat niin raamatullisia, mutta yhteisönä ja yksilöinä me tarvitsemme rytmejä, taukoja, rutiinien rikkomista, lepoaikoja. Pakollista pysähtymistä. Sapattia.

Mitä minä juuri tuossa edellä sanoin siitä, että ihmiset ovat oman levontarpeensa parhaita asiantuntijoita? Nämä Luoma-ahon ”yhteisötkin” taitavat olla niitä fundamentalistisimpia seurakuntia, joissa juuri tarkoituksena on kaiken kattava ankeus. Taitaa Tapiota kismittää, kun oman maailmankatsomuksen mukainen elämäntapa on kokenut sosiaalisen konkurssin.

Tällaisten ”luoma-ahojen” pyrkimykset tuleekin torjua heti alkuunsa. Tapio Luoma-aho, olet aika vittumainen mies!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti