sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Fundisten ja populistien epäpyhä allianssi



Kristittyjen fundamentalistien ja oikeistopopulistien (esim.  Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien)  yhdistävänä tekijänä on epätosia väittämiä esittävä retoriikka ja kuvitteelliset uhkakuvat.

Persut ja fundikset maalailevat uhkakuvia moraalisesta rappiosta, maahanmuuttopolitiikan tuomasta kuvitteellisesta islamisaatiosta, kristittyjen vainoista jne. Kaikki on kuitenkin epätosista premisseistä johdettuja epätosia johtopäätöksiä.

Kaikkein paatuneimmat fundikset taitavat olla myös kaikkein EU- ja eurovaluuttakriittisimpiä. Noihinkaan ilmiöihin liittyvät uhkakuvat eivät perustu realiteetteihin ja faktoihin vaan sentimentaaliseen primitiiviseen fiilistelyyn. Täten Persujen kannatuksesta ainakin osa selittyy uskonnon ja populistisen politiikan liitolla.

Nämä fundikset, populistiset Persut ja muut kuppikunnat ovat niitä, joihin faktat eivät tehoa. Vaikka tuolle sekalaiselle joukolle esittäisi asiat ihan vääntämällä rautalangasta, niin tulos on yhtä tyhjän kanssa. Fundamentalismi ja populismi edellyttävät kategorista denialismia. Toisinaan tämä tekee heistä hassuja höpöttäjiä, mutta yleensä he aiheuttavat sen sortin haittoja, että noiden haittojen korjaamiseen kuluu tolkuttoman paljon muutenkin rajallisia resursseja.

Fundikset ja Persut osaavat myös uhriutumisen vähemmän jalon taidon. Kun heidän paskapuheisiinsa suhtaudutaan torjuvasti, nämä pieniälyiset ja ahdasmieliset ihmiset loukkaantuvat syvästi. Se on vainoa ja kaiken takana on salaliitto; tai jotain sellaista. Miten tällaisten kanssa voi edes keskustella? Tuskin mitenkään.

On aivan oikein, että tämä porukka on marginalisoitunut. Heitä ei ole muiden tarvinnut marginalisoida, he ovat tehneet sen ihan itse. Viime aikoina fundisten vaikutusvalta on entisestään laskenut, samaan aikaan poliittisten populistien lukumäärä on lisääntynyt. Ei ole siis lainkaan yllättävää, että fundikset ovat pyrkineet soluttautumaan populistisiin liikkeisiin. Molempien ryhmien tarkoituksena on mahdollisimman ankea elämä mahdollisimman monelle. Ahdas ajattelu ei voi tuottaa mitään muuta kuin ankeutta.

Nämä fundisten ja poliittisten populistien puuhakerhot voivat viettää keskenään vaikka kuinka ankeaa elämää. Yleiseksi ohjeeksi eikä varsinkaan velvollisuudeksi heidän näkemyksistään ei ole.

Meidän sekulaarien humanistien tehtävänä on torjua fundisten ja populistien aiheuttamat haitat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti