torstai 8. joulukuuta 2016

Natsit ja fasistit kaappasivat itsenäisyyspäivän



Verkkojulkaisu Valomerkin blogisteista Samuli Suonpää kirjoittaa aika kärkevää tekstiä koskien itsenäisyyspäivänä olleista fasistien, natsien ja muiden äärioikeistolaisten tempauksista.

Tästä aiheesta minä esitän teesin: natsit ja fasistit kaappasivat ”koti, uskonto ja isänmaa”-ideologian. En minä tuosta ideologiasta erityisemmin pitänyt siinä muodossa, jollaisena se esiintyi esim. 50 vuotta sitten. Nyt vuonna 2016 koko ideologia on niin fasistinen, että sitä tulee vastustaa entistäkin voimakkaammin.

Myös pienen pojan kysymys oli sama kuin se, jonka minä muistan joskus isälle esittäneeni: ”Isä, mikä Suomen itsenäisyyttä eniten uhkaa?” Odotin vastaukseksi Venäjää, kuten taisi odottaa minunkin poikani.
Vastaus, jonka isäni minulle antoi, oli ”natsionalismi”. Kesti monta vuotta, ennen kuin ymmärsin, ettei se ehkä ollutkaan hyperkorrektismia vaan tarkkanäköisyyttä. Kansallismielisyys on natsionalismia, ja siitä minäkin päädyin varoittamaan poikaani.

Ja tämän jälkeen Suonpää lyö löylyä lisää:

Myöhemmin samana päivänä, junan ravintolavaunussa, itsenäisyyspäivän henki esittäytyi minulle Pekaksi. Puolentoista tunnin ajan jouduin kuuntelemaan ikäistäni miestä, joka uhosi, että jos hän vain olisi ollut Ihantalassa vuonna -44, ”niin kyllä olisi itsenäisyys säilytetty”. Minulle ei selvinnyt, mitä hän kuvitteli Suomen itsenäisyydelle tapahtuneen. Selväksi kävi vain, että hänellekin itsenäisyyspäivä merkitsee suuria urotekoja, sotaa ja tappamista.

Tuollaisia tyyppejä tosiaan löytyy juottoloista; aina ei tarvitse edes mennä juottolaan.

Pelottavinta eivät kuitenkaan ole natsit vaan pelko ja viha, jotka ovat paljon natsismia suurempi asia. Myös nationalismin vastustaminen on monelle samaa väkivaltaista uhoa. Ymmärrän toki, että natsismi pelottaa. Niin se pelottaa minuakin. Väkivalta pelottaa aina.

Aika vastenmieliseksi on itsenäisyyspäivän juhlinta mennet muutaman viime vuoden kuluessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti