maanantai 5. joulukuuta 2016

Pyhäkoulut, populistit ja Hitler-Jugend



Pyhäkoulut eivät juuri eroa Hitler-Jugendin värväystoiminnasta. Molemmat pyrkivät värväämään nuoria, joiden kognitiivinen kapasiteetti ei vielä riitä ymmärtämään mihin ovat ryhtyneet.

Uskonnollisesti fundamentalistisiin ja poliittisesti populistisiin järjestöihin pyritään värväämään nuoria vanhempien tieten ja vanhempien suoranaisella myötävaikutuksella.  Valistuneet ja ihmisarvoa kunnioittavat vanhemmat eivät tällaiseen tietenkään sorru. He valistavat jälkikasvuaan noiden suuntausten vaaroista ja haitoista.

Valitettavan moni vanhempi kuitenkin hyväksyy moisen menettelyn. Onneksi esim. pyhäkoulujen suosio on vähentynyt. Lapsiakaan ei enää voi höynäyttää ja kusettaa aivan miten sattuu. Pyhäkoulun opettajan väitteiden totuusarvo voidaan tarkistaa lähes reaaliajassa. Jos vielä käy niin, että vanhemmat pitävät pyhäkoulun opettajan esittämiä väitteitä tosina, niin siinä samalla murentuu vanhempienkin uskottavuus.

Hitler-Jugendin värväysmenetelmät perustuivat nekin propagandaan. Vasta myöhemmin tuli kuvaan pakkojäsenyys. Pakkojäsenyys uskonnolliseen kuppikuntaan voi hyvin Euroopassa monta sataa vuotta. Poliittisen pakkojäsenyys on uudempi ilmiö.

Persut ovat onnistuneet värväämään riveihinsä ne, joiden maailmankuva pohjautuu kuvitteellisiin uhkiin. Näiden puulaakien on vaikea värvätä riveihinsä nuoria, koska nuoret voivat ja osaavat tarkistaa faktat toisin kuin heidän vanhempansa. Harva nuori on samanlainen denialisti kuin fundis- tai persuvanhempansa.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että jotkut (monet?) vanhemmat tyrkyttävät omaa ahdasta maailmankuvaansa lapsilleen totuutena. Vaikka lapsi ymmärtäisi vanhempiensa puhuvan silkkaa paskaa, siinä on vaikea väittää vastaan vaatien perusteluja, kun vanhemmat ovat jo ennalta päättäneet, että heidän maailmankuvansa on totta ja ainoa oikea.

Tällä tavalla saadaan uusia uskonnon ja poliittisen populismin uhreja. Omaehtoinen ajattelu ei ole koskaan ollut uskovien ja populistien suosiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti