lauantai 17. joulukuuta 2016

Lestadiolainen natsigestapokultti



Haitallisista suomalaisista herätysliikkeistä lienee lestadiolaisuus se kaikkein haitallisin.

Tyypillisesti nämä herätysliikkeet ovat kultteja; sellaisia kultteja kuin esimerkiksi skientologia, joka on dokumentoidusti harrastanut jos jonkinlaista epäeettistä touhuilua. Skientologiaa sanotaan tavallisesti rehellisesti kultiksi, mutta miksi näin ei toimita lestadiolaisuuden kohdalla?

Kulttien piirre on kultin jäsenten oman ajattelun murentaminen. Kultin jäsenet toimivat kuin hyvin ohjelmoidut robotit toteuttaen ohjelmoijiensa käskyjä. Pahinta on se, että ohjelmoitaviksi joutuvat lapset, joille ei riittäviä kognitiivisia kykyjä arvioida rationaalisesti ohjelmointipyrkimyksiä. Aikuisilla voisi olettaa tällaisia kykyjä olevan, mutta aikuiset ovat puolestaan hyviä sulkemaan epämiellyttävät faktat arvioinnin ulkopuolelle.

Kultin jäsenet kyttäävät toisiaan, raportoivat näiden tekemisistä ja lopulta nöyryyttävät ja alistavat milloin ketäkin. Niitä istuntoja kutsutaan hoitokokouksiksi. Hoitokokousten kaltaiset käytännöt kuuluvat ehdottomasti kultteihin ja kulttikäyttäytymiseen.

Lestadiolainen natsigestapokultti on soluttautunut poliittiseen päätöksentekoon aina nykyistä pääministeriä myöten. Kun pääministerinä on jonkin kultin jäsen, niin rationaalisia päätöksiä on turha odottaa muissakaan asioissa. Taas kerran usko diskvalifioi henkilön mistä tahansa tehtävästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti