maanantai 14. maaliskuuta 2016

Monet seurakunnat toimivat kuin prosenttijengit



Seurassa (nro 9, 3.3.3016) oli toimittaja Paula Sallisen kirjoittama juttu moottoripyöräjengeistä. Noista jengeistä kirjoitettu jutut pitävät paikkansa myös monien seurakuntien suhteen. Moottoripyöräjengin nimen voi korvata seurakunnan tai vaikka Patmos Lähetyssäätiön nimellä ja tulos on sama.

Jengien rooli on aika suuri, koska ne ovat hierarkkisia, sääntöihin perustuvia organisaatioita, joilla on kansainvälisiä yhteyksiä. Jengeillä on pelotevaikutusta, ja sitä kautta niin sanottua liiketoimintatilaa.

Hell’s Angelsissa ja Bandidosissa kansallisen johdon yläpuolella on kansainvälinen johto, jolle kansallinen osasto maksaa ”franchising-maksuja”. Kerhoa johtavat presidentti ja upseeristo. Jengihierarkiassa edetään hang around-jäsenestä kokelasjäseneksi ja sen jälkeen täysjäseneksi.

Jengit rekrytoivat uusia jäseniä vankiloista, kannattajakerhoilta ja suosittelujen kautta. Jos olet luuseri, syrjäytynyt ja sinulla on rikostaustaa, on varmaan houkuttelevaa, että sinusta tulee sosiaalisissa ympyröissä menestyvä ja saat mammonaa.

Niinpä niin, seurakunnat ja muut uskonnolliset yhteisöt ovat toiminnaltaan prosenttijengejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti