lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kultti 45 ja sen uusi uskonto republikanismi


Pari päivää sitten oli puhetta Donald Trumpin ympärille muodostuneesta henkilökultista, kultti 45:stä. Oikeastaan kyseessä voi hyvinkin olla uusi uskonto, joka naamioidaan ”konservatiivisen republikanismin” taakse.

Kyseinen kultti on henkilökultti aivan samassa merkityksessä kuin Juche-aatteen taakse on rakennettu Pohjois-Koreassa henkilökultti, joka sekin täyttää aika monta uskonnollisen kultin kriteeriä.

Muutama vuosi sitten Suomessa joku (nimeä en muista) esitti väitöskirjassaan, että kreationismista on muodostumassa uusi uskonto, joka etäisesti pohjaa kristinuskon perustekstin Raamatun kertomuksiin. Tällainen uusi uskonto on jo muodostunut USA:ssa. Republikanismista on tullut uusi hurmoshenkinen uskonto, jossa tuo kreationismikin on mukana.

Toissa päivänä Yhdysvaltain oikeusministeri, Jeff Sessions, perusteli Yhdysvaltain nykyistä siirtolaispolitiikkaa raamatunlauseilla. Eilen perjantaina Valkoisen talon lehdistösihteeri, Sarah Huckabee Sanders, toisteli hänkin raamatunlauseita täsmälleen samasta aiheesta.

Itse kultin päähenkilön, Donald Trumpin, ei ole juuri kuultu vetoavan Raamattuun muuten kuin valmiiksi kirjoitetuissa puheissa, jolloin joku muu on ujuttanut raamatunlauseet mukaan puheeseen. Presidentin tietämys uskonnoista taitaa olla yhtä heikoilla tasolla kuin kaiken muunkin suhteen. Iso Ignoramus Rex on saanut höynäytettyä kulttiinsa miljoonia seuraajia. Mitä fanaattisempia höyrypäitä kultin jäsenet ovat, sitä paremmin se sopii 45:lle ja muulle hänen lähipiirilleen.

Kultti 45.stä on tullut uusi uskonto, joka löyhästi perustuu Raamattuun ja kultin poliittisena siipenä toimii republikaaninen puolue, joka taas voidaan aivan perustellusti luokitella terroristijärjestöksi.

Kuten kaikki kultit myös kultti 45 on kulkemassa kohti tuhoaan. Sitä ennen kultti ja sen uskonnollinen muoto ehtivät aiheuttamaan sellaisia haittoja, joiden korjaamiseen menee pitkä aika, aivan liian pitkä.

Tässä kultin uudessa uskonnossa entisistä liittolaisista on tullut vihollisia ja päinvastoin. Kultin olemassaolon kannalta on oleellisesta, että kultti ja sen uusi uskonto ovat eksklusiivisia tavalla, joka pyrkii demonisoimaan kaikki kultin ulkopuolella olevat ja kaikki uuteen uskontoon kriittisesti suhtautuvat. Tässä uudessa uskonnossa demonit ovat oikein sopiva diskurssi, vaikka demonit perustuvat pelkästään maagiseen ajatteluun. Maagista ajattelua se tämä uusi uskontokin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti