tiistai 23. joulukuuta 2014

Vielä muutama murha



Jumala tekee taas yhden mielipuolisen teon Aabrahamin ja Saaran matkaillessa Egyptissä. Aabraham aavistelee, että hänet tapetaan Egyptissä, mikäli hänet nähdään vaimonsa seurassa. Täten Saaralla ei olisi puolustusta, mikäli hänet raiskataan. Estääkseen tällaisen tapahtuman Aabraham väittää heidän olevan vain sukulaisia. Tästä seuraa myös Aabrahamin pysyminen hengissä. Lopulta faaraolla on seksisuhde Saaran kanssa. Jahve kyrpiintyy tästäkin, sillä eihän Jahvelle sovi, että faaraolla on säpinää ja vipinää toisen miehen vaimon kanssa. (1. Moos. 12:11-17) Kuinka Jahve edellytti, että faarao olisi tiennyt Saaran olevan naimisissa?

Myöhemmin 1. Mooseksen kirjassa seikkailee mies nimeltä Juuda. Hänellä on kolme poikaa. Yksi pojista (Er) on tämän murhanhimoisen jumalan mielestä paha, joten paha poika täytyy tappaa. Taaskaan ei ole näyttöä siitä, että paha poika olisi saanut kuolemantuomion puolueettomassa oikeudenkäynnissä.
Edellä mainitun murhan jälkeen Jahve käskee yhden pojista naida murhatun pojan vaimo, jotta he lisääntyisivät ja jatkaisivat murhatun pojan sukulinjaa. Tämä poika (Onan) on sitä mieltä, että häntä ei tulisi pakottaa tällaiseen, joten Onan järjestää keskeytetyn yhdynnän. Taas jumala kyrpiintyy, joten Onankin murhataan. (1. Moos. 38:7-10) 

Miksi kaikkitietäväksi väitetty jumala ei tiennyt, että Onan ei toimi jumalan vaatimusten mukaan? Tiesikö jumala, että hänen olisi joka tapauksessa tapettava Onan? Tarvitseeko Jahve jonkin tekosyyn murhatakseen ihmisiä? 

Liitonarkki oli pyhänä pidetty esine, jota Jahve oli kieltänyt koskemasta. Tuolloin jotkut jopa uskoivat jumalan majailevan Liitonarkissa aika ajoin. Kun filistealaiset varastavat tämän arvokkaana pidetyn kapineen, Jahve saa taas kerran raivokohtauksen. Kun filistealaiset kuljettavat arkkia kaupungista toiseen, he saavat kiusalliset peräpukamat ja niin saavat noiden kaupunkien asukkaatkin. Lopulta 50700 ihmistä saa surmansa vain siitä syystä, että he sattuivat vilkaisemaan arkkiin. 

On vaikea kuvitella julmempaa olentoa kuin tämä jumala. Jumala asettaa aina vain uusia standardeja itselleen, mitä tulee murhaamiseen.
Toisen arkin kuljetustapahtuman yhteydessä, arkki melkein putoaa maahan. Ussalla on hyvät refleksit ja hän koskee arkkiin pitääkseen sen paikoillaan. Ussan nopea toiminta saa Jahve (taas!) raivoihinsa ja Ussa katoaa maapallolta. (2. Sam. 6:6,7)

Vanhassa Testamentissa jumala toteuttaa mielipuolisia murhia toistuvasti, aina ja aina vain uudestaan. Jätettyään amoriitit kansanmurhan toteuttamiseen valitun kansan käsiin, Jahve lähettää vitsauksen tappamaan taisteluja pakenevia ihmisiä (Joosea 10:8-10) 

Jahve avustaa sodassa Barakin ja Siseran välillä. Jahven puututtua asioihin koko Siseran armeija kohtaa kuoleman Barakin käsissä. (Tuom. 4:14,15) Jahve panee midianilaiset tappamaan toisiaan. (Tuom. 7:22,23) Jahve hämää filistealaisia ja saa heidät tappamaan toinen toisiaan. (1. Sam. 14:20-23) Jahve sokeuttaa ihmisiä, koska Elisa pyytää Jahvea tekemään niin. (2. Kun. 6:18) Jahve aiheuttaa seitsemän vuotta kestäneen nälänhädän spesifioimatta syytä. (2. Kun. 8:1) Jahve tappaa Nabalin spesifioimatta syytä. Syynä tosin saattaa olla se, että Daavid himoitsee Nabalin vaimoa ja Nabalin omaisuutta. (1. Sam. 25:38) Jahve tappaa Jeroboamin, koska tämä on vihollisen johtaja. (2. Aik. 13:20) Jahve lähettää enkelin tappamaan 185000 ihmistä assyrialaisten leirissä, koska he oletettavasti ovat oletetun valitun kansan vihollisia.  (2. Kun. 19:31-35) Jahve saa aikaan sairauden Azariaassa, vaikka tätä pidetään ”hyvänä” kuninkaana. Lepra runtelee tätä kuningasta koko loppuelämän vain siitä syystä, että poltti suitsukkeita paikassa, joka ei oikein mielittänyt Jahvea. (2. Kun. 15:1-5) Tämä on yksi monista esimerkeistä, joissa mitätön rike saa kohtuuttoman rangaistuksen. Ilmeisesti jotkut ihmiset tapetaan ilman että he edes saavat mahdollisuutta parannuksen tekoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti