keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Jumalan logiikka



 Tässä yksi vastaukseni eräällä keskustelupalstalla koskien "jumalan logiikkaa".

Premissi 1: Jumala on olemassa
Premissi 2: Tämä jumala on Jahve
Premissi 3: jumala on logos
Premissi 4: jumala kehitti logiikan
Premissi 5. jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen
Premissi 6: ihminen käyttää jumalan kehittämää logiikkaa
Johtopäätös: jumalan logiikka on yhtenevä ihmisen logiikan.

Ei ole siis olemassa erillistä ihmisen logiikkaa ja jumalan logiikkaa, sillä oletuksella, että argumenttisi jumalasta jotenkin olisivat todennettavia ja tosia (mitä ne eivät ole).

Äärimmilleen vietynä ihmisen logiikan ja jumalan logiikan eroaminen jollakin tavalla, johtaa solipsismiin; et voi tietää edes auttavalla varmuudella mitään itsesi ulkopuolella olevaa loogisesti. Sinä kuitenkin väität jotakuinkin varmana, että tiedät jotain jumalan logiikasta. Pystyt sanomaan, että se eroaa ainakin kvalitatiivisesti ihmisen logiikasta. Käytät siis samaa logiikkaa kuin jumala.

Tältäkin argumentilta putoaa pohja kun kerron sinulle, että olemassa useita formaalin logiikan kieliä. Mikä näistä on se oikea, jolla jumalasi voi sanoa jotain ihmisestä ja ihminen jumalasta syyllistymättä solipsismiin ja epävarmuuteen?

Nyt sinun tehtäväksesi jää osoittaa edellisten argumenttien perusteella millä mitattavalla tavalla ihmisen ja jumalan logiikka eroavat tosistaan, ja joudut vielä tekemään sen loogisesti tavalla, joka mahdollistaa argumentin ”jumalan logiikka on ihmisen logiikan yläpuolella”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti