perjantai 26. joulukuuta 2014

Kun seuraa jumalan käskyjä ja vaatimuksia



Kun jumala tappaa tuhansia ihmisiä, hän ei tyydy omaan kaikkivoipasuteensa vaan pakottaa myös muut tappamaan puolestaan. Useampia kertoja Raamatussa Jahve värvää ihmisiä toteuttamaan toinen toistaan karmeampia rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Muistatteko tapauksen kultaisesta vasikasta? Juuri ennen tätä episodia Jahve oli määrännyt tappamaan kaiken vastaantulevan, mikä muistutti ihmistä. (1. Moos. 32:26-28) Taisi olla 3000 ihmistä, jotka saivat surmansa yhden mielipuolisen jumalan oikkujen takia.

Myöhemmin yhden miehen huomataan keräävän risuja sapattina. Niihin aikoihin tuon primitiivisen kansan keskuudessa sellaista pidettiin suorastaan laittomana; niinpä mies viedään Mooseksen eteen. Mooseksen mukaan mies ansaitsee kuoleman koko sekalaisen seurakunnan edessä. Niinpä mies kivitetäänkin. (4. Moos. 15:32-36) Mooses toimi kuin mielipuolinen kultti-johtaja ja sellainen hän olikin.

Ei lienee yllätys, että Jahve kehotta israelilaisia lyömään orjiaan, raiskaamaan naiset, jotka ovat joutuneet ”sotasaaliiksi”, mutta se joka keräsi risuja sapattina, ansaitsi kuolemantuomion: Suorastaan käsittämätöntä julmuutta.

Hassulta tuntuu sekin, että naiset joilla on kuukautiset, joutuvat majailemaan leirien ulkopuolella, koska Jahve ei oikein suvaitse ”likaisia” ihmisiä. (4. Moos. 5:1-3) Toisin sanoen Jahve vihaa niitä, jotka ovat sillä hetkellä heikoilla, vaikka sitten vain tilapäisesti. Jahve käskee myös karkottaa kanaanilaiset ennen kuin tuhoaa heidän omaisuutensa. (4. Moos. 33:50-52) Kuitenkin kaukaisten kaupunkien asukkaat saavat kunnian päätyä israelilaisten orjiksi tai muussa tapauksessa heidät tapetaan. Mooseksen ei tule säästää ketään, koska nämä muut ovat tottuneet palvomaan toisia jumalia. (5. Moos. 20:13-18)

Seuraavaksi Jahve jättää Sihonin, Hesbonin kuninkaan, israelilaisten käsiin. Nämä ilman muuta tappavat hänet. Sitten israelilaiset valloittavat hänen maansa tappaen niin naiset kuin lapsetkin. (5. Moos. 2:32-35) Kaikki tämä tehdään nimenomaan Jahven käskyjen mukaan.

Sama kohtalo on Ogilla; Basanin kuninkaalla. Israelilaiset tottelevat taas kerran mielipuolista murhakäskyä. (5. Moos. 3:1-4) Mooseksen on Jahven määräyksestä tapatettava suunnilleen kaikki mikä liikkuu. Jahven uskolliset seuraajat toimivat aivan kuten heidän mielipuolinen jumalansakin.

Joosua informoi israelilaisia siitä, että Jahve on päättänyt saattaa Jerikon heidän haltuunsa. He tappavat kaiken yhtä prostituoitua lukuun ottamatta kaikki ja sitten polttavat koko kaupungin. Tämän jälkeen Jahve määrää Joosuan tunkeutumaan Ain kaupunkiin. Ai sytytään palamaan tappaen 12000 henkensä edestä pakenevaa ihmistä. Ain kuningas otetaan vangiksi ja hirtetään. (Joosua 8:19-29) Jerikon ja Ain valloituksen jälkeen Jahve määrää Joosua aloittamaan aivan käsittämättömän tappamisen. Kaikki tapetaan Makkedassa, Libnahissa, Lakhishissa, Eglonissa, Hebronissa ja Debirissä. Näiden valloitusten aikana ei säästetä yhtäkään ihmishenkeä. (Joosua 10:28-40)

Kun sana Joosua kyseenalaisista saavutuksista leviää, merkittävä joukko kaupunkeja yhdistää armeijansa pyrkien voittamaan Joosuan joukot. Vaikka vastarinnan joukot näyttävät vahvoilta, Jahve lupaa Joosualle, että tämä nujertaa vastarinnan. Näin sitten tapahtuukin ja kaikki on taas tapettu. (Joosua 11:1-9) Esimerkiksi Hazorissa tapetaan aivan kaikki ja taas kerran kaupunki poltetaan. Voidaan vain spekuloida kuinka monta kuolonuhria em. episodeissa tuli; varmasti satojatuhansia.  

Joosua kuoltua, Jahve jatkaa destruktiivista sodankäyntiään, kun israelilaiset käyvät Benjaminin armeijan kimppuun. Epäortodoksisesti Jahven omia kuolee 22000. Seuraavana päivänä taistelut jatkuvat tappaen tällä kertaa 18000 yhdessä päivässä. Phineas on hieman vastahakoinen seuraavan taistelun suhteen, mutta Jahve lupaa hänelle voiton. Seuraavassa taistelussa Benjaminin armeija menettää 25100 sotilasta. (Tuom. 20) Lyhyessä ajassa ”kaikkitietävä” jumala johdatti sotilaat kahteen taisteluun, joita he eivät voi voittaa. Kaikki tämä verenvuodatus tapahtui ilmeisesti yhden ihmisen mitättömän rikkeen takia.

Vuosisatoja myöhemmin Jahve muistaa mitä amalekialaiset tekivät aikana ennen Saul valtakautta. Jahve määrää Saulin matkaamaan Amalekiaan, jossa Saulin on tuhottava jokainen elävä olento. Saul noudattaa määräystä vain osittain säästäen parhaat eläimet itselleen. Veikkaan Saulin olleen tietämätön, että Jahve kiinnostaa niinkin triviaalit seikat. Seurauksena Jahve syöksee Saulin vallasta. Tämä vain em. rikkeen takia. (1. Sam. 15) Miksi ihmeessä Jahve piti silloisia amalekialaisia vastuullisina paljon aikaisempien amalekialaisten tekemisistä?

Muutaman muun etnisen puhdistuksen Jahve hoitaa seuraavasti: Jahve antaa Jerusalemin Juudan ja Israelin käsiin. Saldo on 10000 kuollutta. (Tuom. 1:2-8) Jumala avustaa Juudaa, kun tämä tappaa Zeptahin, Gazan, Askelonin, Ekronin, ja Luzin asukkaat. (Tuom. 1:17-26) Kun Ehud julistaa Jahven jättävän moabilaiset valitun kansan käsiin, nämä tietenkin marssivat Moabiin ja tappavat 10000 miestä. (Tuom. 3: 26-27) Jeptah ja israelilaiset tappavat Sihonin asukkaat ja samassa menevät amorilaiset. (Tuom. 11:21-23) Joonatan teloittaa 20 miestä. (1 Sam. 12:14) Daavid noudattaa Jahven antamaa tappokäskyä teurastamalla muutaman filistealaisen mutta pitäen heidän karjansa. (1. Sam. 23:2-5) Jahve määrää Daavidin tappamaan lisää filistealaisia. Muutama taistelu siihen tarvitaan.   Syyrialaisia ja muita ulkomaalaisia päätyy tapettavaksi 100000.  27000 pakoon päässyttä syyrialaista kuolee myöhemmin kun seinä sortuu heidän päälleen. (1. Kun. 20:28-30) Moabialaiset joutuvat taas kerran israelilaisten käsiin. Uhrilukua ei tällä kertaa kerrota. Moabilaisten kuningas tarjoutuu tappamaan oman poikansa vihollisuuksien lopettamiseksi. 

Kun Jahve huomaa, että muutama israelilainen ei niin perusta Jahvesta, Jahve päättää avustaa Juudaa. Jahve tappaa israelilaisten kuninkaan ja avustaa sen jälkeen Juudaa tappamaan 500000 israelilaista, koska Juuda ”luotti” isiensä jumalaan. Abijah, Juudan sotapäällikkö, valloittaa Bethelin, Jeshanahin ja Ephraimin. (2. Aik. 13:15-20) Tämä sama yliluonnollinen olento pakottaa Asan, Abijahin pojan, kohtaamaan miljoonan sotilaan vahvuisen Etiopian armeijan. Asa pyytä Jahvelta apua tappamiseen, ja totta kai Jahve suostuu kun on verenvuodatuksesta kyse. Suuri joukko etiopialaisia kuolee taistelussa. Asa seuraa pakenevia joukko heidän kotimaahansa valloittaen ja tuhoten matkalla useita kaupunkeja. (2. Aik. 14:8-15)

Myöhemmin Jahve saa paskahalvauksen, koska hänen sanansaattajiaan pilkataan. Rangaistukseksi mielipuolinen Jahve lähettää kalkadealaiset tappaman Jerusalemin asukkaat. Alueen hallinta päätyy persialaisille. (2. Aik.36:15-23) 

Jahve ei pelkästään tyydy raivoamaan ihmisille. Eläinuhrit ovat tärkeää muutenkin hämärälle hahmolle. Kaikista taivaallisiksi olioiksi väitetyistä erityisesti Jahvea miellyttää palaneen lihan haju. (1. Moos. 8:20,21). Kolmannen Mooseksen kirjan luvuissa 1-9 on yksityiskohtaiset ohjeet siitä kuinka eläinuhrit tulee suorittaa.
Jokaista synnin kategoriaa varten Jahvella on tietty rituaali, joka täytyy toimittaa. Eläinten niska täytyy katkaista tietyllä tavalla, mitkä osat eläimestä tulee polttaa, mitkä sisäelimet tulee poistaa, minne roiskia veret. Kaikki tämä ja moni muu seikka osoittaa kuinka paljon Jahve nauttii spektaakkelista. 

Jos haluaa tietää kuinka julma kirja Raamattu on, niin 3. Mooseksen kirjan yhdeksän ensimmäistä lukua on erinomainen lähtökohta. Monet muut Raamatun kohdat ovat myös julmia, mutta samaan aikaan naurettavia. Erityisesti 4. Mooseksen kirjan luvussa 18 ja jakeessa 19 vaaditaan, että eläinuhrien on jatkuttava ikuisesti.
Eivätkö kristityt enää nauti Jahven väkivallasta vai eivätkö he enää lue Raamattua lainkaan? Jahve on itse syyllinen miljooniin murhiin. Tämä jumala on vain ja ainoastaan häijy massamurhaaja. Asia on hyvin yksinkertainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti