sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Jumalan järjestämä massamurha



Jahve saattaa olla uskontojen historiassa ehkä kaikkein ilkein hahmo. Alkaen 1. Mooseksen kirjasta kuvaus Jahvesta on sairaalloisen häijyn jumalolennon kuvaus. Lähes kaiken Vanhan Testamentin mielettömän väkivallan alkuunpanijana oli juuri Jahve. Ensimmäinen globaali kansanmurha raportoidaan Nooan arkin aikaisen tulvan tuhoissa.

Syy Jahven mielipuoliseen käytökseen – pakkomielteenä lähes kaiken elollisen tuhoaminen – oli se, että Jahve ajatteli ihmisten olevan jollain perustavalla tavalla pahoja. Täten millään elollisella olennolla ei olisi oikeutta elää. Vika tosin oli tuotteen valmistajassa; tässä tapauksessa luojajumalana toimineessa Jahvessa. Jahven täytyi ymmärtää epäonnistuneensa pahanpäiväisesti luomisessa, mutta Jahve ei halunnut kantaa moraalista vastuuta epäonnistumisestaan vaan päätti tuhota lähes kaiken. Tällaista mielipuolta vielä pidetään oikeudenmukaisena.

Miksi Jahve ei luonut mieleisiään olioita alun alkaen? Ehkä Jahve ei sittenkään ollut kaikkivaltias.
Vaikka ajattelisin vastuullisten aikuisten ansaitsevan hitaan ja kivuliaan kuoleman, niin moraalinen olento ei voi hyväksyä lasten raakaa hukuttamista. Jahve ei mielipuolisuudessaan halunnut suoda viattomille lapsille humaania kuolemaa, jos lasten kuolema oli Jahven mielestä tarpeellinen. Uimataidottoman lapset räpiköivät nousevan veden varassa kunnes heidän lihaksensa olivat niin täynnä maitohappoa, etteivät he enää edes jaksaneet räpiköidä. Hiilidioksidi täytti lasten keuhkot, koska pinnan alla ei ollut happea, jota hengittää. Siellä oli pinnan alla mahdollisesti miljoonia hukkuvia lapsia. Mikä pahinta, he ymmärsivät kuolevansa, mutta eivät ymmärtäneet miksi. Jonkin aikaa heidän aivonsa vielä kykenivät prosessoimaan hukkumiseen liittyvää informaatiota. Mikä mahtoi olla lasten reaktio?
Hukkuminen ei ollut nopea ja kivuton tapa kuolla. Kaikki tämä tapahtui Jahven oman taitamattomuuden takia. Lopulta globaali tulva ei saanut aikaan tilanteen parantumista: Jahve tajusi ihmisen mielikuvituksen olevan paha, mutta vain hullun Jahven näkökulmasta katsoen. Jahven oli pakko sallia ihmisen olla ihminen, vaikka kaikkivaltiaaksi väitettyä jumalolento taisi vituttaa aivan suunnattomasti oma tunarointinsa.
Globaali tulvakaan ei saanut kaikkia tulvan jälkeen syntyneitä ihmisiä palvomaan Jahvea ja täten tyydyttämään Jahven turhamaisuutta.  Moraaliton massamurhakaan ei tyydyttänyt Jahven murhanhimoa: lisää oli tulossa.
Seuraavaksi Jahve kyrpiintyi Sodomaan ja Gomorraan. Nämä kaupungit Jahve tuhosi tulella ja tulikivellä tappaen kaikki kaupunkien asukkaat – ja Lootin vaimon. (1. Moos. 19:24, 25) Jälleen palataan samaan alkuasetelmaan kuin globaalin tulvan yhteydessä: Jahven olisi alun alkaen ollut loogista ottaa huomioon jo ennalta Sodoman ja Gomorran (oletettu) rappio. Ei taaskaan kovin vakuuttavaa toimintaa kaikkitietäväksi väitetyltä Jahvelta.
Kuten hukkuminen, niin palaminenkaan ei ole nopea ja kivuton tapa kuolla. Jahven oli kovin huonomuistinen. Jo tulvan yhteydessähän Jahve totesi ihmisten olevan pahoja jo perusluonteeltaan, mutta ei taaskaan ottanut oppia omista sekoiluistaan.
Kun Vanhaa Testamenttia lukee eteenpäin, niin kerta toisensa jälkeen Jahve sählää ja säätää. Tuloksena on lähes aina suuri joukko ruumiita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti