tiistai 7. marraskuuta 2017

Vihdoinkin uudistuksia USA:n demokraatteissa



Republikaanien hajaannuksesta on ollut puhetta muutamaan otteeseen. Puolueen sisällä voidaan erottaa ainakin kuusi erilaista ja erilaisin intressein toimivaa kuppikuntaa. Tiedä sitten voidaanko noita keskenään riitaista lahkoa kutsua uudistajiksi? Myös demokraattisessa puolueessa on vihdoinkin uudistuksiin pyrkiviä voimia. Tähän voi sanoa: Jo oli aikakin!

Tammikuussa 2017 perustettiin Justice Demoocrats nimeä kantava ”kansanliike” tavoitteenaan rahavallan poistaminen poliittisesta kampanjoinnista. Nykyisen tilanteen vallitessa Supreme Courtin ns. Citizen United –päätös mahdollistaa rajattomat kampanja-avustukset kunkin ehdokkaan lähipiiriin kuuluvalle PAC:lle (Political Action Committee). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritykset ja varakkaat yksityishenkilöhenkilöt voivat ”ostaa” poliitikkoja aivan laillisesti.

Justice Democrats perustettiin Seculat Talkin Kyle Kulinskin ja The Young Turksin Cenk Uygurin toimesta. Nämä kaksi verkon webcastien tähteä edustavat sitä sukupolvea, joka demokraattien esivaalien yhteydessä vuonna 2016 ryhmittyi Bernie Sandersin taakse liikkeessä joka tunnettiin nimellä Our Revolution.

Mainittakoon, että The Young Turksilla on tähän mennessä ollut yli 7,6 miljardia katselukertaa. Nämä nuoremman polven mediapersoonat osaavat käyttää internetin mahdollisuuksia kiitettävästi. 

Uygur vaikutti muutama vuosi sitten poliittisessa komiteassa nimeltä Wolf PAC. Tämä komitea keräsi varoja niille poliitikoille, jotka ajoivat Citzen United –päätöksen kumoamista. Paradoksaalisuudestaan Wolf PACin ajama asia on kannatettava.

Vuonna 2018 USA:ssa järjestetään kongressivaalit, joissa valitaan kaikki edustajainhuoneen jäsenet sekä osa senaattoreista.

Tähän mennessä Justice Democratsilla on noin kolmekymmentä ehdokasta, jotka osallistuvat vuoden 2018 vaalikierroksella demokraattien esivaaleihin. Monet ehdokkaat ovat ehdolla eri Kalifornian vaalipiireissä, mutta ehdokkaita löytyy muistakin osavaltioista. Kalifornia on oikea paikka aloittaa Justice Democratsin toiminta. Siltä alueelta takuulla löytyy paljon uudistushalukkaita demokraatteja.

Demokraattien kansallisen puolueneuvoston puheenjohtajan, Donna Brazilen, uutuuskirjassa Hacks: The Inside Story of the Break-ins and Breakdowns That Put Donald Trump in the White House dokumentoidaan ja analysoidaan sitä, kuinka demokraattien Hillary Clintonin vaalikampanja oli kaapannut jo esivaalikierroksen yhteydessä koko puolueen ja sitä kautta puoleen kautta tulevan rahoituksen itselleen jo vuosi ennen vaaleja.

Tällaisesta menettelystä oli jo viitteitä paljon enne vaaleja, mutta vasta nyt asia on luotettavasti verifioitu.

Irvokas esimerkki demokraattien valtaapitävän puoluekoneiston korruptiosta on se, että esivaalikampanjan yhteydessä Clintonin taustaryhmä sai puolueen postituslistan käyttönsä ilmaiseksi, mutta Bernie Sanders ja avustajat joutuivat maksamaan siitä. Hyvin lyhyessä ajassa Sandersin kampanja keräsi tarvittavan summan nojautuen yksityishenkilöiden pieniin lahjoituksiin keskimääräisen avustuksen ollessa $ 27.
                                                                                                                                             
En ole vielä lukenut Brazilen kirjaa, mutta sen perusteella miten kirjaa on kommentoitu julkisuudessa, niin kaikkea epäeettistä ja jopa lainvastaista tapahtui 2016 vaalien yhteydessä. Peli meni todella kovaksi, kun Clintonin kampanjalle kävi selväksi, että Bernie Sanders saattaa voittaa demokraattien esivaalit.

Tällaista taustaa vasten puolueen uudistamiseen tähtäävät Justice Democrats – ehdokkaat ovat oikein tervetulleita.

Mielenkiintoisin esivaali käydään sekin Kaliforniassa, jossa Alison Hartson haastaa nykyisen demokraattisen senaattorin Dianne Feinstein. Feinsteinissa kiteytyy kaikki se, mikä näissä yrityksiltä rahaa saavissa demokraateissa (Corporate Democrats) on vialla. Onhan Feinstein jo aika iäkäs (84-vuotias), mutta vielä häiritsevämpää on se, että hän on yritysrahoituksen lisäksi ollut tukemassa selektiivistä terveydenhoitoa, Irakin sotaa ja kaikkea muuta sellaista, mikä ei enää nykytilanteessa oikein kestä päivänvaloa.

Nähtäväksi jää millaiseen menestykseen Justice Democrats yltää. Mahdollisuudet ovat oikein hyvät, koska Kaliforniassa on paljon nuoria äänestäjiä. Milleniaaleista puolet kannattaa sosialismia, mutta perinteisen eurooppalaisen sosialismin tai edes vasemmistolaisuuden kanssa sillä ei mitään tekemistä. Amerikkalaiset kutsuvat Pohjoismaista hyvinvointivaltiota sosialistiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti