sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Trump ja Moore jakavat Amerikan kristityt kahteen joukkoon



Lauantaina MSNBC:lle esitettävässä Joy Reidin juontamassa ohjelmassa AM Joy esitettiin taas kipakkaa sanailua. Viime viikkoina näissä puheohjelmissa on ollut kaksi toistuvaa teemaa: Trumpin hallinnon sekoilut Venäjä-kysymyksessä ja #MeToo –kampanjan esille tuoma seksuaalinen ahdistelu.

Reidin vieraana oli neljän hengen paneeli keskustelemassa seksuaalisesta ahdistelusta sellaisena kuin sen Alabaman senaattoriksi pyrkivän Roy Mooren tapauksessa esiintyi.

Vieraista aika häiriintynyttä settiä ja shittiä heitti afro-amerikkalainen pastori Mark Burns. Hän on ennenkin esittänyt aika sekavia julkisia lausuntoja. Burns on tiukka Trumpin kannattaja, jonka mielestä ala-ikäisiin sekaantunut Roy Moore on ihan huippu tyyppi. Burnsin näkemys Mooresta on aika vinoutunut, kun ottaa huomioon Mooren ajaman segregaation ja silkan rasismin kaiken muun ohella.

Reid ja Burns päätyivät puhumaan toistensa päälle, mutta Burnsin hypoteesi tuli selväksi: ”Johtajalta ei vaadita moraalia.” Ainakin Trumpin ja Mooren tapauksessa tuo jopa pitää paikkansa, mutta se kertoo paljon myös heidän äänestäjistään. Heimojattelu on syrjäyttänyt moraalin ja etiikan.

Toisenlaisen näkökulman aiheeseen toi Frank Schaeffer. Hänellä jos jollakin on meriittejä sanoa politisoituneesta evankelikaalisuudesta vaikka mitä. Hän on uskonnollisen oikeiston pääideologin Farncis Schaefferin poika. Frank toimi vuosia isänsä tärkeimpänä avustajana kunnes sanoutui irti koko liikkeestä huomattuaan liikkeen agendan myrkyllisyyden. Tämä tapahtui jo 1970-luvulla ennen kuin nykymuotoisen uskonnollisen oikeiston stoori oli edes alkuvaiheissaan.

Frankin hypoteesi taa soli: ”Kunnon kristityt evankelikaaliset naiset vaativat Mooren uhreja vaikenamaan ja tämä vain liikkeessä vallitsevan myrkyllisen patriarkaalisuuden takia. Naisen on aina vaiettava, vaikka hän  olisi uhri.”

Frank Schaeffer myös kertoo, kuinka Billy Graham vältti yhdenkään poliitikon julkista tukemista sen jälkeen kun hän oli kannattanut Richard Nixonia siitä huolimatta, että Nixon oli konna, rasisti ja anti-semitiitti monen muun asian lisäksi. Frank oli paikalla kun Francis ja Billy keskustelivat asiasta.

Frank on erityisen suivaantunut siitä, että Billy Grahamin poika Franklin ja Jerry Falwellin poika Jerry Jr. ovat tukeneet kaikkea sitä epäeettistä heimoajattelua, mikä evnakelikaalisuudessa nykyään vallitsee. Frank on tuntenut Franklinin ja Jerry Jr:n lapsesta saakka ja hän on hyvin pettynyt siitä, että nämä hänen entiset ystävänsä ovat politisoineet evankelikaalisuuden tavalla joka jakaa liikkeen. Frank itse kuuluu nykyään meidän ateistien leiriin, mutta seuraa asioita tiiviisti.

Aiemmin on jo raportoitu mm. The Guardianin toimesta, että monet ovat jättäneet liikkeen, koska evankelikaalisuudesta on tullut synonyymi republikaanien ja Trumpin politiikan kanssa, eivätkä he halua olla asian kanssa missään tekemisissä. Ennen presidentti oli commander-in-chief mutta nykyään divider-in-chief. Tämä muutos on tapahtunut uskonnollisen oikeiston järjestelmällisen hajotustyön tuloksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti