torstai 9. marraskuuta 2017

Trumpismille takapakkia Amerikassa



Tiistaina muutamassa osavaltiossa järjestettiin paikallisvaaleja. Valittavana olivat osavaltioiden paikallisparlamenttien molempien kamarien edustaja, kuvernöörejä, pormestareita ja muita ehdokkaita joiden virat täytetään vaalien perusteella.

Mielenkiintoisimmat vaalikamppailut käytiin Virginiassa. Kyseinen osavaltio on merkittävä siinä mielessä, että historiallisesti Virginia heijastaa hyvin äänestystuloksia myös valtakunnan tasolla. Ensi vuonnahan järjestetään kongressivaalit.

Virginiassa demokaraatit etenevät kaikilla rintamilla. Heillä ovat nyt hallussaan kuvernöörin virka ja osavaltion parlamentin molemmat kamarit. Täyskättä täydentävät monet pormestarin virat.

Vaalien häijyin ja likaisin kampanja käytiin Virginian kuvernöörin virasta.  Vastakkain olivat demokraattien Ralph Northam ja republikaanien Ed Gillespie.

Gilespie kampanjoi trumpistien ajaman rasismin, eriarvoisuuden yms. puolesta; siis kaiken sen mikä republikaanien ohjelmassa on vikana. Demokraattien ehdokas Northam kävi kamppailunsa asiapohjalta.

Vaalipäivän aamuna Donald Trump twiittasi kannattavansa Gillespietä. Aiemmin nykyään Breitbatissa vaikuttava Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon oli jo aiemmin kannattavansa Gillespietä.

Northman voitti saaden 54 prosenttia äänistä Gillespien jäädessä 45 prosenttiin. Yksi prosentti äänistä meni riippumattomalle ehdokkaalle. Virginian oloissa tällainen ylivoima on suorastaan murskaavaa.

Demokraattien menestys Virginiassa, New Jerseyssä, Mainessa, Washingtonin osavaltiossa ja muutamassa muussa paikassa pohjautui paljolti naisten ja nuorten äänestäjien aktivoitumiseen. Naisia ja nuoria oli myös ehdolla enemmän kuin aikoihin.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia vaalituloksia löytyy paljon. Ensimmäinen transhenkilö pääsi Virginian paikallisparlamenttiin. Pitkästä aikaa lesbo valittiin pormestariksi. Muutama vuosi sitten Houstonissa oli vastaava tapaus. Muutama avoimesti ateistikin tuli valituksia ja tätä voi pitää vanhoillisessa Amerikassa hyvänä suorituksena.

New Jerseyssä paikallisparlamenttiin oli ehdolla afro-amerikkalainen nainen Ashley Bennett. Sinänsä asiassa ei ole mitään kummallista, kuten ei ole siinäkään, että tammikuussa Bennett oli satoja tuhansia osallistuneita keränneen naisten marssin järjestäjä. Huvittavaa asiassa on se, että Bennettin vastaehdokkaana oli heppu, joka oli kritisoinut Bennettiä kyseisen marssin takia todella häijyllä tavalla. Tästä sisuuntuneena Bennett päätti asettua ehdolle ja niinhän siinä kävi, että hän murskasi vastaehdokkaansa.

Keskiviikkona republikaanit selittelivät vaalitappioitaan aika mielikuvituksellisella tavalla. Pientä paniikkia oli havaittavissa siltä suunnalta, sillä kuten tuossa aiemmin mainitsin, ensi vuonna järjestetään kongressivaalit. Republikaanit ovat hirttäytyneet presidenttiinsä. Trump on muuttunut niin myrkylliseksi, että republikaanien on sanouduttava irti trumpismista, jos haluavat tulla valituksiksi yhtään mihinkään.

Jokohan olisi vihdoin aika USA:n liberalisoimiselle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti