maanantai 6. marraskuuta 2017

Alt-right ja litteän maan -hörhöt



Aric Toler kirjoittaa bellingcat.com –sivustolla siitä, kuinka Alt-rightilla ja litteän maan yhdistyksellä on merkittäviä yhteneväisyyksiä.

Kyse ei ole pelkästään siitä, että amerikkalaiset literalistit ottavat tosissaan Raamatun väitteen siitä, että planeetta Maa on litteä levy. Alt-rightilla on kiinteät yhteydet näihin literalisteihin, sillä alt-rightiin kuuluu paljon kristittyjä fundamentalisteja eri suuntauksista.

Flat Earth Society ja Flat Earth News ovat toimineet esikuvina alt-rightin verkkoyhteisöille. Sekä alt-right että litteän maan -hörhöt ovat onnistuneet verkkoviestinnässään ja verkkomarkkinoinnissaan hyvin. Vaikka heidän tuotteensa eivät olekaan kunnossa, niin heillä on vankka kannattajajoukko.

Molempien ominaispiirteenä ovat erinäiset salaliittoteoriat ja ko. teorioiden propagoiminen. Sekä alt-rigthin, että litteän maan –hörhöjen mielestä lentokoneista levitetään kemikaaleja, joilla väitetysti olisi milloin mitäkin vaikutuksia ihmisiin. Salaliittojen määrä vaikuttaa lopettomalta.

Molempien levittämät meemitkin ovat kovin samankaltaisia. Alt-rightin sammakko Pepe on litteän maan –hörhöjen Febe.

Molemmilla kuppikunnilla on havaittavissa tieteenvastaisuutta. Hyvin dokumentoidut ja verifioidut tieteelliset tutkimukset ovatkin salaliittoja ja muuta sellaista. Retoriikankin tasolla molemmat suuntaukset ovat lähes yhteneviä.

Tolerin valaisevan kirjoituksen voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti