tiistai 14. marraskuuta 2017

Vapaan maailman johtajuus siirtyi Pohjoismaihin



Sata vuotta sitten ensimmäisen maailmansodan melskeissä Yhdysvallat luopui eristäytymiseen tähtäävästä Monroen -opista. Siitä lähtien vuosikymmenten ajan USA markkinoi itseään vapaan maailman johtajana. Vapaan maailman johtajuus sai lopun vuoden 2016 vaalikierroksella republikaanien saatua murskaavan vaalivoiton, joka oli totalitaristien vuosikymmenten työn orgastinen kliimaksi.

Republikanisoitumisen myötä Yhdysvalloista tuli aivan samanlainen valtio kuin Venäjästä ja Kiinasta. Toki venäläiset edesauttoivat Yhdysvaltain ”republikanisoitumista”. USA onkin nykyään liberaalin demokratian irvikuva, jolla joskun oli kuvitteellinen vapaan maailman johtajuus.

Amerikkalaiset tiedotusvälineet ovat nekin jo kiinnittäneet asiaan huomiota. Monissa radion ja television puheohjelmissa Ruotsi ja Norja nimetään esimerkillisiksi vapaan maailman edustajiksi. Toisinaan Ruotsin ja Norjan yhteydessä mainitaan myös Suomi ja Tanska. Listaan kun lisätään Hollanti, Ranska ja Saksa, niin siinä se sitten onkin vapaan maailman edustus.

Kanadakin voitaisiin perustellusti laskea kyseisiin vapaan maailman valtioihin, varsinkin nyt kun konservatiivisesta pääministeristä, Steven Harperista, on päästy eroon. Kanadakin palasi liberaalien demokratioiden joukkoon epäonnistuneen konservatiivisen yhteiskuntakokeilun jälkeen.

Pohjoismaat ovat kaikkien mittareiden mukaan maita, joissa on korkea elintaso, sosiaalinen eriarvoisuus on vähäisempää kuin verrokkimaissa. Ihmisten tyytyväisyys elämäänsä on tutkitusti parempaa kuin vähemmän liberaaleissa maissa.

Pohjoismaiseen tapaan nämä maat eivät ole pitäneet kovin suurta melua itseään toisin kuin esimerkiksi USA, jonka vapaan maailman idea oli pelkästään amerikkalaista arroganssia. Pohjoismaissa tulokset ovat puhuneet puolestaan.

Toki vallitsevassa edistyksellisessä liberaalissa demokratiassa on parantamisen varaa, missäpä ei olisi. Pohjoismainen muoto liberalismista on osoittanut ylivoimansa kaikilla foorumeilla. Pohjoismaidenkin republikanisoinnille löytyy puolestapuhujia, mutta hyvin informoidut ja tiedostavat äänestäjät pystyvät torppaamaan Pohjoismaiden republikanisoinnin.

Suomessa asiat ovat oikein hyvin verrattuna entiseen vapaan maailman kärkinimeen Yhdysvaltoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti