lauantai 11. marraskuuta 2017

Kuinka USA:sta tuli maolainen banaanitasavalta



Hypoteesini tosiaan on, että Yhdysvaltain republikaaneista tuli maolainen puolue; tai tarkemmin uusmaolainen puolue.

Tässä blogissa on aiemmin ollut puhetta siitä, kuinka republikaanien taakse ryhmittyneen uskonnollisen oikeiston retoriikka on kopioitu paljolta sadan vuoden takaisesta Antonio Gramscin retoriikasta. Joku on lukenut Gramscin Vankilavihkot ja ottanut vihkojen retoriset keinot oman käyttöönsä.

Valkoisessa talossa on jo vaikuttanut yksi leninistiksi julistautunut avustaja, Steve Bannon. Nykyään hän toimii Breitbartin johdossa ja Breitbart jos jokin on vallankumouksellinen julkaisu. Tavoitteena tietenkin on yksipuoluejärjestelmä muinaisen Neuvostoliiton mallin mukaan, mutta toimintatavat ovat pikemmin kopioita maolaisuudesta kuin marxismi-leninismistä. Tästä hetken kuluttua lisää.

Proletariaatin diktatuuri on korvattu korporaatioiden diktatuurilla. Molemmat ovat totalitaristisia harvainvaltaan ja mielivaltaan perustuvia järjestelmiä. Kurjistuminen oli yksi keskeisistä Marxin teemoista. Marx esitti, että kapitalistisessa järjestelmässä pääomat keskittyvät harvojen käsiin. Tässä suhteessa Marx oli harvinaisen oikeassa. Edelleen Marxin mukaan pääomien keskittyminen laukaisee proletariaatin johtaman vallankumouksen.

Yhdysvalloissa vallankumous tapahtui hitaasti hivuttamalla, joka muistutti Mao pitkää marssia. Pääomien keskittymisestä tehtiin ”vallankumouksellinen” hyve, jossa sosialistisen ja kommunistisen puolue-eliitin korvasi yritysjohtajien eliitti. Nyky-Amerikassa politbyroon muodostavat suuryritysten yritysjohto, eikä asiaan ole muilla juuri nokan koputtamista. Tällä politbyroon nykymuodolla on veto-oikeus kaikkeen valtiolliseenkin päätöksentekoon. Mitään ei tapahdu ilman politbyroon hyväksyntää. Politbyroosta on tullut se kaikkein tärkein instanssi.

Jotain varallisuuden keskittymisestä kertoo se, että vuonna 1980 alempi 50 prosenttia tienasi 16 000 USD vuodessa. Ylin prosentti tienasi tuolloin 430 000 dollaria vuodessa. Inflaatiokorjattuna luvut vuonna 2014 olivat alimmalle puolikkaalle 16200USD ja ylimmälle yhdelle prosentille 1300000USD. Luvut kertovat karmaisevasta eriarvoistumisesta, jossa köyhyydestä on tullut vallitseva normi.

USA onkin nykyään feodaaliyhteiskunta, jossa maaorjan asemassa ovat pienipalkkaiset, joilla ei nykysysteemissä ole edes toivoa sosio-ekonomisesta liikkuvuudesta ylöspäin. Vain tuota ylintä luokkaa lukuun ottamatta sosiaalinen liikkuvuus tapahtuu aina alaspäin. Tämä on saatu ihmisten hyväksymäksi taitavan retoriikan ansiosta; kuten sanottua tuo retoriikka on kopioitu mm. Vankilavihkoista.

Tähän kelkkaan hyppäsi myös Yhdysvaltain uskonnollinen oikeisto. Heidän 40 vuotta kestäneen pitkän maolaisen marssinsa tarkoituksena oli paaluttaa teonomiaan perustuva teokratia vallitsevaksi yhteiskuntapoliittiseksi menettelytavaksi. Sosiaalisesti Yhdysvallat on kuin Pohjois-Amerikan Saudi-Arabia ja taloudellisesti puolue-eliitin korvanneen talouseliitin hallitsema feodaaliyhteiskunta. Tämä oli se  päämäärä ja hyvin siinä on onnistuttukin.

Teokratia ja uusi feodalismi ovat tappava yhdistelmä. Kun yhdistelmään lisätään kattava rasismia siinä muodossaan kuin alt-right sitä ajaa, niin kyse on kehitysmaalaisesta diktatuurista. Kehitysmaahan USA nykyään on, suorastaan banaanitasavalta.

Eivätkä vankileirien saaristokaan ole tuntemattomia Yhdysvalloissa. Länsimaissa, tai niiden maiden keskuudessa joita ennen kutsuttiin länsimaiksi, USA:ssa on suurin vankipopulaatio. Lisäksi mitättömästäkin syysstä pidätetty saattaa menettää koko omaisuutensa. Monessa osavaltiossa pidätyksen jälkeen epäillyn koko omaisuus voidaan takavarikoida. Vaikka epäilty saisikin oikeudessa vapauttavan päätöksen, niin takavarikoitua omaisuutta ei ole lain mukaan mitään velvollisuutta palauttaa. Monet tosin viruvat selleissä pitkään odottamassa oikeudenkäyntiä.

Korruptiokin on jopa yleisempää kuin Neuvostoliitossa tai Maon Kiinassa. Yksi irvokas esimerkki on Korkeimman oikeuden ns. Citzen United –päätös. Sen mukaan yritysten on aivan laillista ”ostaa” poliitikkoja. Toinen Korkeimman oikeuden epäonnistunut päätös oli ns. Hobby Lobby –päätös. Sen mukaan yritys on henkilö, jolla on uskonnollinen vakaumus, joten yritys voi syrjiä ja sortaa uskonnolliseen vakaumukseensa vedoton.

Maolaisuuden yksi lieveilmiö USA:ssa on tieteen ja kaikenlaisen akateemisuuden halveksunta. Akateemiset kansalaiset ovat republikaanien epäsuosiossa, ei pelkästään uskonnollisen oikeiston kristofasistisen siiven vaan myös nykyisen politbyroon muodostavan talouseliitin epäsuosiossa. Oppineisuus kun kannustaa kriittiseen ajatteluun, joka on aina vaarallissiat totalitarismiin nojaavan harvainvallan kannalta.

Mao pani oppineet kansalaiset maantöihin, Yhdysvalloissa heidät lähetetään elämään köyhyydessä.

Oma johtopäätökseni asioiden tilasta on se, että Yhdysvallat on juuri nyt samassa tilassa kuin Neuvostoimperiumi vuonna 1989 ennen Berliinin muurin murtumista. Mikään imperiumi ei ole ikuinen, mikä onkin ainoa lohdullinen asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti