keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Amerikkalaiset ammuskelun uhrit velkakierteessä



Muutama päivä ennen sunnuntain Teksasissa sattunutta ammuskelua Coloradossa Denverin lähellä tapahtui varsin vähän huomiota sattunut ampumatapaus.

Scott Ostrem (47v) meni Walmartin tavarataloon ja ampui 3 ihmistä. FBI on luokitellut tapauksen terroriteoksi, koska kohteena oli vähemmistöryhmä: tällä kertaa latinot.

Ostrem on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan enemmän tai vähemmän mielenterveysongelmainen. Naapurit kuvailivat Ostremia todella kilahtaneeksi hepuksi. Hänen asunnossaan ei ollut juurikaan huonekaluja tai muuta tavaraa. Sen sijaan kämppä oli täynnä erilaisia Raamattuja. Kuka hitto tarvitsee niin monta Raamattua?

Amerikkalaisten kannalta on suorastaan katastrofaalista, että Teksasin Sutherland Springsin ammuskelusta hengissä selvinneet haavoittuneet ovat muutamassa tapauksessa jo nyt, kolmen päivän jälkeen, ajautuneet velkakierteeseen. Heillä ei ole hoidon kattavaa vakuutusta. Ei heitä sentään kadulle heitetä, mutta lasku tule perästä. Monet eivät selviä koskaan laskusta.

Yhdysvalloissa on kymmeniä miljoonia ihmisiä ilman vakuutusta. Monet näistä ovat niitä, jotka kaikkein kipeimmin tarvitsivat hoitoa, mutta heillä ei ole varaa. Samaan aikaan maan puolustusbudjetti on noin 700 miljardia dollaria vuodessa sisältäen äskettäin myönnetyn 70 miljardin lisämäärärahan. Sillä rahalla hoidettaisiin koko maan kaikkien ihmisten terveydenhoito 10 vuoden ajan ja rahaa jäisi vielä ylikin. Kuusitoista vuotta sitten alkanut ”sota terrorismia vastaan” maksaa 250 miljoonaa dollaria joka päivä ja tätä on jatkunut nyt 16 vuoden ajan.  Tässä vähän suhteutettuna kulueriä.

Näiden ikävien ampumatapausten syitä on etsitty milloin mistäkin. Alternet.org  verkkosivulla esitetään hypoteesi, että amerikkalainen rosvokapitalismi aiheuttaa paljon ongelmia, jotka manifestoituvat esim. juuri joukkoampumisina. Keskiluokkaa on kurjistettu vuosikymmeniä ja erityisesti keskiluokkaan ennen kuuluneiden miesten turvaverkot ovat haihtuneet. olemattomiin. Yksinäisyys, talousvaikeudet ja terveysongelmat ovat näille entisille keskiluokkaan kuuluneille tappava yhdistelmä, josta kärsivät myös kasvava määrä sivullisia.

Aihe on sen verran vakava, että asia vaatii lisätutkimuksia. Kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoi rukoilua toimivaksi menetelmäksi. Jotain noin hölmöä voi kuulla vain republikaanien kristofasistiselta siiveltä. Amerikkalaiset suurin uhka tällä hetkellä ovatkin toiset amerikkalaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti