sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Evankelikaalisuuden irvokkuus kiteytyy Roy Mooressa



Viikko sitten pohdin kysymystä siitä, kuinka evankelikaaliset kristityt ovat hylkäämässä liikkeensä, koska heidän uskonsuuntauksestaan on tullut synonyymi Trumpin edustamalle uskonnollisen oikeiston tukemalle poliittiselle suuntaukselle.

Selvyyden vuoksi on syytä erottaa evankelisuus ja evankelikaalisuus. Yhdysvalloissa evankelisuus tarkoittaa suunnilleen samaa kuin Suomessakin. Evankelikaalisuus taas viittaa kristinuskon politisoituun virtaukseen sellaisena kuin erityisesti etelän baptistit sitä ajavat.

Tässä blogissa on moneen kertaan ollut puhetta Frank Schaefferista. Tämä siitä syystä, että hänen isänsä, Francis Schaeffer, oli tuon evankelikaalisen uskonnollis-poliittisen ideologian pääideologi. Jokainen Francisin ajatus on pantu lähes sellaisenaan täytäntöön republikaanien kristofasistisen siiven toimesta. Francis oli ainakin kirjoitustensa mukaan vankka teokratian kannattaja.

Francisin poika Frank on taas ollut paljon esillä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, koska hän on sanoutunut jyrkästi irti isänsä alkuun panemasta evankelikaalisesta politiikan ja uskonnon symbioosista. Frank on toistuvasti ruoskinut itseään television puheohjelmissa, sillä hän oli isänsä tärkeimpiä avustajia ja täten oli mahdollistamassa nykyistä tilannetta, jossa sekä politiikasta ja uskonnosta että niiden yhdistelmästä on tullut tappavan myrkyllistä juuri sellaisena kuin se nykyään ilmenee republikaanien menettelytavoissa.

Lauanataina 11.11.2017 Frank Schaeffer oli yksi vieraista Joy Reidin MSNBC:n ohjelmassa AM Joy. Aiheena oli viikon puheenaihe: Alabaman senaattoriksi on pyrkimässä evankelikaalinen Roy Moore, jonka epäillään syyllistyneen pedofiliaan. Aihe on vakava, sillä Moore on pitkästä aikaa poliitikko, jonka epäillään syyllistyneen niin irvokkaaseen tekoon kuin lasten lähentelyyn.

Moore kuitenkin nauttii laajaa luottamusta fanaattisimpien kannattajiensa keskuudessa. Haastattelututkimuksen mukaan he äänestäisivät Moorea vaikka hänen kohdistuneet epäilyt olisivatkin totta. Se kertoo paljon siitä, mitä evankelikaaliset ajattelevat moraalista.

Tähän juuri Frank Schaeffer puuttui. Evankelikaaliset republikaanit edustavat kaikkea sitä, mikä uskonnossa ja siitä johdetussa poliittisessa toimintaohjelmassa on vikana. Raamatulla perustellaan mitä tahansa epäeettistä ja moraalitonta tekoa ja sellaisia tekoja pidetään vielä moraalisesti oikein esimerkillisinä. Frank Schaefferilla on kompetenssia esittää kritiikkiä tuota kristofasistista suuntausta kohtaan, sillä hän oli yksi sen varhaisimmasta demagogeista.

Frank myös pahoitteli sitä, että uskonnosta ja politiikasta on molemmista tullut heimoajatteluun nojaavia dogmeja. Oman heimon selviä väärinkäytöksiä ei haluta edes nähdä, eikä väärinkäytöksiä haluta korjata. ”Heimo ennen kaikkea muuta” -ajattelu vallitsee erityisesti evankelikaalisten parissa. Tähän liittyy myös evankelikaalisten pakkomielle siitä, että he olisivat jollain tavoin vainottuja ja tämän perusteella he sitten uhriutuvat. Jyrkimmät evankelikaaliset ovat ryhtyneet myös vastaiskuihin ja silloin on aina tullut ruumiita.

Evankelikaalisuus on uskontoon ja polittikaan perustuvaa kiihkoilua, rasismia, misogynia, sairasta patriarkaalisuutta, riistoa, sortoa, syrjintää., korruptiota…lista on todella pitkä ja Frank Schaeffer kävi AM Joyssa koko listan läpi. Se lista oli todella karu.

Frank Schaeffer oli kuitenkin toiveikas tulevaisuuden suhteen. Kalifornia on suuntautumassa kohti liberaalia demokratiaa, joka muistuttaa jonkin verran Pohjoismaista hyvinvointivaltiota.

Isoonkin maahan mahtuu vain yksi puheenaihe kerrallaan. Viime päivinä se on ollut Roy Moore.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti