sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Putin hengiltä, Trump kiven sisään


Kun otsikon mukaiset skenaariot toteutuvat, niin maailma on taas parempi paikka. Tosin se ei ole millään tavoin riittävää, että kaksi mainittua henkilöä poistuvat politiikasta vaan heidän rikolliset ja korruptoituneet taustaorganisaationsa ajetaan myös alas. Tämä tarkoittaa kahden puolueen, Yhtenäisen Venäjän ja USA:n republikaanipuolueen (GOP), alasajoja siten, että puolueissa vaikuttaneet rikolliset saatetaan riippumattoman kansainvälisen oikeusistuimen eteen. Tätä odotellessa voi asia edetä pienin askelin muilla rintamilla.

The Guardianin entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Luke Harding on kirjoittanut Venäjältä karkottamisensa jälkeen entistä kirpeämpiä tekstejä, joissa Yhtenäisen Venäjän rikollisjärjestön luonnetta valotetaan sisäpiiriltä saatuihin tietoihin nojaten. Hardingin mukaan Yhtenäistä Venäjää ei perustettu poliittiseksi puolueeksi vaan rikollisorganisaatioksi, jossa puolueen suojissa masinoidaan talousrikoksia ja eliminoidaan kaikki tuon rikollisorganisaation ulkopuoliset tekijät.

Hardingin mukaan Kremlissä on suunnilleen sadan hengen joukko, joka lopulta päättää, mitä Venäjällä tapahtuu ja tämä sisältää myös Putinin kohtalon. Jos tuo nykyajan ”politbyroo” päättää hankkiutua Putinista eroon, niin näin tapahtuu. Muista lähteistä on voitu päätellä, että tuosta sadan hengen joukosta erottuu vielä tusinan henkilön joukko, joka vastaa päivittäisestä rikollisesta toiminnasta.

Putinin on jo sen ikäinen heppu, että hän ei jo pelkästään ikänsä vuoksi pysy enää kauan vallassa. Kun Putin kuolla kupsahtaa nykyisellä ”politbyroolla” ei ole Hardingin mukaan minkäänlaista suunnitelmaa, kuinka vallanperimys järjestetään. Siinä tilanteessa syntyy tavallista enemmän ruumiita.

Yhdysvalloissa tilanne on hieman eri. Maan näkyvimmällä ja vaikutusvaltaisimmalla paikalla istuu kovan luokan konna, joka ennen pitkää päätyy kiven sisään jos muista niin talousrikoksista. Samassa yhteydessä ja samoista syistä hänen lähipiirinsä päätyy lusimaan eripituisia kakkuja. Vankeusrangaistukset ja omaisuuden menetykset ovat oikein sopiva rangaistus näille konnille.

Yhdysvalloissa tutkintaa suorittavat viranomaiset ja oikeuslaitos ovat säilyttäneet ainakin osittain riippumattomuutensa rikollisen organisaation, GOP:n, kähminnästä huolimatta. Tutkintoja on vireillä niin monia sekä liittovaltion että osavaltioiden tasolla, että niistä ei juuri enää raportoida tiedotusvälineissä kuin aivan räikeimmissä tapauksissa.

Republikaanit ovat niin korruptoituneen rikollisia, että en millään jaksa uskoa, että tutkintaviranomaiset isoista resursseistaan huolimatta saavat koskaan kaikkea selville. Riittää hyvin kun pystytään osoittamaan puolueen rikollinen toiminta, vaikka kaikkia asiaan vaikuttaneita henkilöitä ei koskaan saataisikaan tilille tekemisistään.

Riittääkö kymmenen vuotta republikaanien korruption paljastamiseen? Toivottavasti. Oikein mielelläni näkisin puolueen kuihtumisen pienpuolueeksi.

Kun nuo otsikon mukaiset skenaariot toteutuvat samalla sekä Venäjä että USA menettävät ehdottoman suurvalta-asemansa. Sekin olisi pelkästään positiivinen tapahtuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti