keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Amerikan evankelikaalisten republikaanien julmuus vuonna 2018


Joulukuun alkupuolella kommentoin muutamaan otteeseen Amerikan evankelikaalisten sadismia. Nyt aiheeseen on herännyt mm. verkkojulkaisu Salon, joka 25.12. otsikoi juttunsa: White evangelical Christians need Jesus – not Donald Trump – if their movement is going to survive.

Jutun kirjoittaja David B. Gowler menee artikkelissaan hieman metsään. Muinaiseen mytologiaan kuuluva hahmo Jeesus nimenomaan mahdollistaa evankelikaalisten sadismin. Se on oikein Raamatun mukaista. Toki jokainen yksilö ja kuppikunta tekevät muinaisesta mytologiasta omat tulkintansa ja evankelikaaliset ovat päätyneet julman sadistiseen tulkintaan. Herra-orja-moraali onkin oikein raamatullista.

Gowlerin jutusta ilmenee, että evankelikaalisten suhteellinen osuus on pudonnut 21 prosentista 15 prosenttiin. Jos luvut pitävät paikkansa, niin kehitys on pelkästään myönteistä. Tosin muitakin lukuja on esitetty: jopa kolmannes amerikkalaisista on evankelikaalisia. Ero saattaa johtua siitä, että melkoinen joukko identifioi itsensä evankelikaalisiksi, vaikka ei kuuluisi mihinkään seurakuntaan tai harjoittaisi uskontoa.

Evankelikaalisuudesta on tullut synonyymi republikaaniselle puolueelle. Synonyymina voi käyttää myös ”valkoisten ylivaltaa”.

On mielenkiintoista nähdä romahduttaako evankelikaalisuuden jäsenkato republikaanisen puolueen vai päinvastoin. Kummatkin joutavatkin jo romahtaa, sillä niiden aiheuttamat haitat ovat käsittämättömän suuret. Onko missään muualla länsimaissa vastaavat sadistisen uskonnon ja poliittisen puolueen symbioosia?

Gowler esittää julmuuden olleen keskeinen menettelytapa Yhdysvalloissa vuonna 2018. Hänen toivomuslistallaan ensi vuodelle on oikeus, armo ja nöyryys. Republikaanien taakse ryhmittyneeltä uskonnolliselta oikeistolta näitä on turha odottaa.

Gowlerin kirjoituksen voi lukea tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti