tiistai 4. joulukuuta 2018

George H.W. Bush, republikaanisen kristofasistin prototyyppi


Amerikkalaisen mittapuun mukaan paras presidentti on aina kuollut presidentti. Viime viikolla menehtynyt George H.W. Bush ei ole tässä suhteessa poikkeus.

Bushia on muistokirjoituksissa ylistetty esimerkillisenä konservatiivina, mutta oikeasti hän oli nykyisen uskonnollisen oikeiston kristofasismin prototyyppi. Nykymuotoinen uskonnollinen oikeisto sai alkunsa 1970-luvulla. Siitä lähtien sen vaikutusvalta on kasvanut.

Reagan käytti uskonnolliselta oikeistolta saamiaan ääniä hyväkseen. Ronald ei kuitenkaan ollut itse uskonnollisen oikeiston mannekiini, mutta häntä seurannut HW oli. Bush vanhemman aikana republikaaninen toivotti tervetulleeksi kaikki uskonnollisen oikeiston ääriainekset puolueeseensa. Siitä lähtien GOP:ta on ohjattu systemaattisesti kristofasistiseen suuntaan.

Neljä vuota kestäneen virkakautensa aikana julkisissa puheissaan hän viittasi kristinuskoon erään laskelman mukaan 220 kertaa. Sitä ei taida tietää kukaan, kuinka montaa kertaa hän propagoi kristofasismin puolesta suljetuissa tilaisuuksissa.

Fasismikaan ei ole mikään uusi ilmiö Bushin suvussa. George H.W:n isä oli pankkiiri New Yorkissa ja hänen pankkinsa rahoitti saksalaisia natseja. Lopulta viranomaiset sulkivat pankin ja Bushit siirtyivät öljybusineksen pariin Teksasiin.

Fasismilla ja kristinuskolla on siis pitkät perinteet Bushin suvussa. Tästä syystä George H.W. on yksi niistä hahmoista, jotka mahdollistivat republikaanisen puolueen muuttumisen uskontopuolueeksi ja sillä ei taas ole mitään tekemistä republikaaninen traditionaalisen konservatismin kanssa.

Teräväkynäinen toimittaja, Amanda Marcotte, julkaisi Salon:ssa aihetta käsittelevän kipakan kirjoituksen. Juttu julkaistiin myös Alternet:ssa ja se löytyy tuolta:

Jotta juttu sekopäisyydessään olisi oikeassa kontekstissa, niin seniili tv-evankelista, Pat Robertson, väitti George H.W. aloittaneen ensimmäisen Persianlahden sodan kuultuaan Jumalan käskyn. Harhaiset äänet ovatkin oikein hyvä lähtökohta sodalle. Robertsonin idiotismiin voi tutustua tuolla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti