keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Dogmatiikan dosentti ja absurdin ajattelun aasi - tapaus Juha Ahvio



Dogmatiikan dosentti, Patmoksen pellehermanni ja absurdin ajattelun aasi on kaapannut Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla aasin paikan uudestisyntyneeltä professorilta, Tapio Puolimatkalta. Kyseessä on tietenkin Juha Ahvio, joka viime aikoina on keskittynyt levittämään saastaansa copy-pasten menetelmin: ensin juttu julkaistaan Patmoksen sivuilla ja sitten kaikkialla muualla, minne tuo absurdi aasi, Ahvio, vain saa juttujaan tungettua.

Tähän väliin voidaan katsoa mitä Karl Popper sanoi dogmaattisesta ajattelusta teoksessaan Arvauksia ja kumoamisia (suom. 1995).

”Taipumuksemme etsiä säännönmukaisuuksia ja pakottaa lainalaisuuksia luontoon johtaa psykologiseen ilmiöön nimeltä dogmaattinen ajattelu tai yleisemmin dogmaattinen käyttäytyminen. Oletamme säännönmukaisuuksia joka puolella ja yritämme löytää niitä, vaikka niitä ei olisikaan. Ilmiöitä, joihin yrityksemme ei ulotu, joudumme käsittelemään eräänlaisena ”taustameluna”, ja pitäydymme odotuksissamme, vaikka ne eivät olisikaan sopivia ja meidän tulisi hylätä ne. Tällainen dogmatismi on jossakin määrin välttämätöntä. Sitä vaaditaan tilanteessa, jota voi käsitellä vain pakottamalla arvauksemme sopimaan todellisuuteen. Lisäksi dogmatismi mahdollistaa sen, että voimme lähestyä hyvää teoriaa asteittain likiarvojen avulla. Jos hyväksymme tappiomme liian helposti, voimme estää itseämme huomaamasta sitä, että olimme melkein oikeassa.”

”On selvää, että dogmaattinen asenne, jonka ansiosta riipumme kiinni ensimmäisissä vaikutelmissamme, ilmaisee vahvaa uskoa, kun taas kriittinen asenne, joka on valmis muuttamaan periaatteitaan ja joka myöntää epäilyt ja vaatii testejä, on ilmaus heikommasta uskosta.”

Ahvion dogmaattinen asenne on jo aika häiriintynyttä, mutta mitä muuta voi odottaa mieheltä, joka pitää puhuvaa käärmettä ja puhuvaa aasia reaalimaailman eläiminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti