keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Uskonnollisen oikeiston mädäntynyttä korruptiota



Amerikkalaiset voivat nyt ”onnitella” itseään. Maasta tuli republikaanien uskonnollisen oikeiston ajamana fasistinen feodaaliyhteiskunta.

Keskiviikon viihdettä olivat edustajainhuoneen ja senaatin äänestykset uusista verolaeista. Molemmat kongressin kamarit hyväksyivät lait. Tänään edustajainhuone äänestää vielä uudestaan, sitten tarvitaan Trumpin nimikirjoitus ja näin on tehty kaikkien aikojen puhallus: budjettiin syntyy 1,5 triljoonan reikä ja rikkain väestö saa ”sosialisoitua” muutenkin heikossa jamassa olevien varallisuuden tuhoamalla näiden elinehtoja. Aika monta vuosikymmentä tähän meni. Edellinen vähän pienimuotoisempi puhallus nähtiin 30 vuotta sitten. Siitäkään maa ei koskaan toipunut. Nyt hyväksytyn lain vaikutuksia on arvioitu 10 vuoden pituisella periodilla. Tuona ajanjaksona yli 300 miljoonan amerikkalaisen elämä kurjistuu.

Tuota 1,5 triljoonan reikää yritetään pienentää leikkaamalla sosiaaliturvaa mukaan lukien kaikkein köyhimmille jaettavat ”ruokakupongit”, joilla voi hankkia elintarvikkeita vaikka sitten Walmartista. Tulilinjalla ovat Medicare ja Medicaid ja tämä merkitsee sitä, että miljoonat ihmiset menettävät terveydenhuoltoa koskevan vakuutuksensa. Mukana joukossa ovat miljoonat lapset. Jos jostain voi imuroida rahaa rikkaille, niin nyt hyväksytty lakia mahdollistaa kaikenlaiset konnuudet.

Saamme takuulla myös nähdä samanlaisia puhalluksia kuin nähtiin syksyllä 2017 hurrikaanien aiheuttamien vahinkojen ja jälleenrakennuksen puitteissa. Republikaanienemmistöinen kongressi viivytteli Teksasin ja Floridan määrärahojen kanssa, mutta joutui lopulta taipumaan, koska Teksas ja Florida ovat republikaaneille tärkeitä äänestysalueita. Näillä alueilla ryhdyttiin jälleenrakennukseen ripeässä tahdissa.

Huonommin kävi Puerto Ricossa. Saaren sähköverkkoa ei ole vieläkään korjattu. Puhdasta vesijohtovettä ei vieläkään ole kuin osalla saaren väestöstä. Infrastruktuuri on muutenkin säpäleinä.

Oli aika hurjaa, että Puerto Ricon sähköverkon korjausurakka myönnettiin montanalaiselle Whitefish –yritykselle. Urakan arvo oli 300 miljardia dollaria. Eikä tässä vielä kaikki. Whitefishilla oli peräti kaksi työntekijää kun urakkasopimus solmittiin. Jostain Whitefish sitten raapi sähkömiehiä, jotta korjaukset saatiin aloitettua. Whitefishilla ei ollut juuri mitään kokemusta sähköverkkojen korjauksesta.

Whitefish sai urakan vain siitä syystä, että yrityksen kotipaikka on sisäministeri Ryan Zinken kotikaupunki. Zinken poika oli ollut ko. firmassa kesätöissä ja nuo firman kaksi työntekijää/omistajaa olivat Zinken perhetuttuja.

Zinke kuuluu tosiuskovien republikaanien joukkoon, kuten myös edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan, joka Puerto Ricon kriisin ollessa pahimmillaan kehotti saaren asukkaita olemaan hiljaa ja rukoilemaan. Sillähän epäkohdat tuleekin korjatuksi.

Tästä päästäänkin takaisin ketjun otsikkoon. Eilen 19.12.2017 New Yorker –lehti julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka oli otsikoitu: Can Evangelicalism Survive Donald Trump and Roy Moore.

Jutun johtopäätös oli, että evankelikaalisuuden tulevaisuus näyttää huonolta. Perusteet olivat aika paljon samoja kuin tässä ketjussa on esitetty.

Ja lopuksi vähän lisää korruptoitunutta fasismia USA:n ympäristöministeriöstä. Tuossa yllä jo mainitsinkin ympäristöministeri Scott Pruittin ja hänen matkustamisensa yksityslentokoneilla liittovaltion piikkiin. Ollessaan Oklahoman osavaltion oikeusministerinä Pruitt tehtaili syytteitä ympäristöministeriötä vastaan. Hän uhosi tuhoavansa koko ministeriön. Sinänsä hassua, että ympäristöministeriö on republikaanipresidentti Richard Nixonin aikaansaannos.

Oklahoma on tärkeää öljyntuotantoaluetta ja öljyteollisuus ehkä tärkein republikaanien uskonnollisen oikeiston rahoittaja. Nyt ympäristöministerinä Pruitt on onnistunut ajamaan koko ministeriön lähes nollatilaan. Kaikki Obaman aikana voimaan saatetut ympäristöasetukset (exucutive orders) on purettu ja ainakin öljyteollisuus saa saastuttaa ympäristöä mukaan lukien pohjavedet joutumatta tilille.

Yksi nuoruudenystäväni on nyt asunut Oklahomassa yli 30 vuotta (taitaa olla jo lähempänä 40 vuotta). Ennen osavaltiossa rekisteröitiin kolme maanjäristystä vuodessa, nyt yli 300. Obaman aikainen ympäristöministeriö tutki asiaa ja silloin saatiin selville, että liuskekiviöljyn tuotanto on aiheuttanut maanjäristysten lisääntymisen. Onneksi järistykset ovat olleet pieniä. Ensitöikseen Pruitt poistatti tutkimuksen liittovaltion verkkosivuilta.

Pruitt heti ministerin uransa aluksi poistatti hallinnon verkkosivuilta kaikki maininnat ilmastonmuutoksesta. Edelleen Pruitt heti aluksi selvitti ketkä ympäristöministeriön virkamiehistä – ja naisista olivat sitä mieltä, että ilmastonmuutos on fakta. Näistä laadittiin oikein nimilista, kuten laadittiin niistä virkailijoista, jotka mahdollisesti olivat demokraatteja. Viime viikkoina vallinneen muun hälinän alle on jäänyt sellainen seikka, että Pruitt vaati ministeriön osastopäälliköitä laatimaan nimilistan virkailijoista, jotka ovat joko työajalla tai jopa vapaa-aikana esittäneet kritiikkiä Donald Trumpia kohtaan ja erottamaan nämä virkailijat.  Muutama on jo saanutkin potkut.

Oklahoma on ehkä vahvinta evankelikaalisten tukialuetta Alabaman lisäksi ja se kertoo seudusta paljon. Pruitt on myös tätä uskonnollisen oikeiston porukkaa, jonka mukaan ympäristöstä ei tarvitse välittää, sillä Jeesus palaa pian, ehkä jo viiden minuutin kuluttua.

Ympäristöministeriö ei ole ainoa tapaus, mutta tuli nyt vain mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti